Дали може да очаквате да засадите дърво и да очаквате след 5 дни то да даде плодове? Ами това е новият Избирателен кодекс. Имаме калпаво законодателство и непрекъснато го променяме, с което гоним инвеститорите от България. Заради законодателна некадърност. Така реагира на въпрос за предстоящите извънредни избори в студиото на БТВ проф. Огнян Герджиков, преподавател по търговско право и бивш служебен премиер на България.

„Не изключвам да има хаос в предстоящите извънредни избори. Не е изключено да влезем в една дълга криза, дори да се наложи служебното правителство да организира и президентските избори. Това ще се случи, защото нищо чудно и в следващия парламент рулетката със съставянето на правителство да се завърти напълно и пак да не може да се състави правителство“, каза проф. Герджиков.

Той предположи, че служебният премиер ще е юрист, но допусна, че може да е и икономист.

„Служебният премиер трябва да е стабилен човек, еднакво отдалечен от партиите. Важното е също министрите му и съветниците му да са силни“, подчерта той.

Обяснението на проф. Герджиков за невъзможността да се състави правителство в рамките на сегашноото Народно събрание е, че у нас няма коалиционна култура и сме сравнително млада демокрация. „И ние сме били в същото положение като НДСВ - СДС бяха обидени и отказаха да влязат в коалиция с нас, а ни бяха естествен съюзник, което ни принуди да се съюзим с ДПС“, припомни Герджиков.