Много по-логично е ГЕРБ да подкрепи на втори тур Лозан Панов в случай, че проф. Анастас Герджиков не стигне до балотажа на президентските избори. Това обяви в интервю за „Свободна Европа“ зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

„За нас е по-важно България да има президент с качествата и профила на проф. Герджиков, отколкото да се похвалим, че сме спечелили президентските избори“, заяви той, като обаче подчерта, че „по всяка вероятност няма да сме в такава ситуация“, в която ректорът на СУ да не стигне до втория тур.

„Негово (на Лозан Панов) право е да не приеме нашата подкрепа и да обяви, че не иска нито един член или симпатизант на ГЕРБ да гласува за него“, подчерта още Дончев.

По думите му проф. Герджиков би следвало лично да води разговор за подкрепа с други партии, включително и ДПС.

Той отбеляза, че „коалиционните валентности“ в парламента ще са трудни, но при победа на ГЕРБ с 0,5% или 1% преднина е „трудно и нередно да се опитваме да съставим правителство“, докато при 5-6% разлика „трудно бихме избягали от подобна отговорност или поне бихме направили опит“.

„Има партии, с които от гледна точка на цели и приоритети имаме голямо сходство. Голяма част от тях дължат политическото си представяне на системната реторика против нас, което прави взаимодействието невъзможно или трудно приемливо от нашите членове“, отбеляза Томислав Дончев.