Депутатите от ГЕРБ ще внесат жалба в Конституционния съд срещу приетите нови разпоредби в Изборния кодекс, касаещи задължителното машинно гласуване, начина на съставяне на ЦИК и мажоритарния вот. От партията вече са входирали жалба, с която искат от магистратите да обявят текстовете за противоконституционни. Според най-голямата парламентарна група те погазват принципите на правовата държава, а при приемането им не се е потърсило становището на засегнатите лица и институции. 

"По този начин приетият ИК застрашава свободното право на българските граждани да избират – то е равно и пряко, с тайно гласуване. Грубо бе погазена не само Конституцията, но и Правилникът на НС. Всички бяхте свидетели на погазването на традициите на парламентаризма", заяви по време на брифинг председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. 

"Новият Изборен кодекс е сглобен с много противоречащи една на друга норми, които са приети от партииите с цел да обслужат собствения си интерес. Никой не си дава сметка как ще затрудни гласоподавателите", заяви тя. И допълни, че в жалбата, която е дълга 17 страници, са посочени сериозни мотиви. 

"Не разбирайте това като заяждане. Това е най-сериозният въпрос, пред който е изправено българското общество – как гласуват гражданите. Българските граждани бяха лишени от равно право на глас – едни ще гласуват само с машини, други – само с бюлетини. Насилствената модернизация, с която се казва: Който не може да работи с компютър, няма право да гласува, е неуважение към избирателите – нашите майки, бащи и баби, които може би не умеят да работят с компютър", посочи депутатът Радомир Чолаков. "Моят глас е поставен на една машина. Аз не вярвам на този софтуер. Ако трябва да избера на кого да вярвам – на СИК, в която е представено българското общество, или на машина, аз избирам българското общество. Беше подменена ЦИК, без да знаем защо. Разчитаме на Конституционния съд, който е последният страж на Конституцията, и смятаме, че той ще даде отговор на въпросите, които сме задали", допълни той.

"Всички виждаме хаоса в изборното законодателство - липсват стабилност и сигурност, поставя се под риск провеждането на избори както в България, така и в чужбина", коментира Дани Каназирева. 

От ГЕРБ допълниха, че само 23% от избирателите са предпочели машинния вот на последните избори, което ясно говори за нагласите на обществото.

"Не става въпрос за образователен ценз. Много време са водени подобни дебати и е явно, че подобни текстове, ограничавнащи гражданите, са противоконституционни", подчерта Десислава Атанасова. Според нея новите разпоредби поставят възрастова граница сред избирателите, но не и образователен ценз.