Срещу две от решенията на служебното правителство от вчера скочи ГЕРБ. Това бе едно от последните заседания на правителството, назначено от Радев и нямаше да му обърнем толкова внимание, ако се занимаваше с дневния ред на обществото - предстоящата ковид вълна, бушуващите пожари, миграционни натиск, обясни депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Става въпрос за две скандални и опасни решения на МС, допълни той. И ги посочи: С решението на МС за ББР дава се зелена светлина за раздаване на високоприскови необезпечени кредити.

Второто касае Държавната консолидационна компания и в частност ВМЗ "Сопот" и "Авионамс", които са стратегически за националната сигурност предприятия и дават работа на хиляди семейства. Досега ДКК е освобождавана от заплащането на дивидент и така е гарантирала финансовата стабилност на ВЗМ "Сопот" и "Авионамс". Сега реално с изплащането на този дивидент застрашават от фалит двете предприятия, предупреди Дани Каназирева. Тя призова премиера да ревизира и отмени решението, което определи като скандално. Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов разказа, че около 4000 души работят във ВМЗ. И заедно с "Авионамс" са от значение за националната сигурност. А втората изпълнява поръчки по линия на НАТО и има връзка с изпълнението на проекта по F-16 Поради това, че до момента не е изплащан дивидент, на ВМЗ са спестени 84 милиона, които са реинвестирани и е осигурена дейността му в момента, в който няма поръчки.

ВМЗ "Сопот" в момента е на печалба, но е в период, в който предприятието е в негативна тенденция на развитие, защото намаляват поръчките, и така работниците вероятно ще останат без възнаграждения в следващите месеци, обясни Борисов.

 "Авионамс" имало дългове и трябвало да инвестира средства по ангажиментите за F-16. Всички работодателски организации бяха против това безвъзмездни средства да се пренасочват за предоставяне на необезпемени кредити, напомни Борисов. ББР ще предостави необезпечени кредити и това ще доведе до голям риск и бъдещо източване на банката, допълни той.

Притеснителното е, че до момента кредитите, които се раздават, са само на налични клиенти на търговските банки, а не се разширява обхвата с компании, които ще допринесат със своето развитие, а се реинвестират съществуващи кредити. И живи пари отиват само към банковия сектор, допълни Борисов. Имаме информация, че договорните лимити с банките вече са раздадени като кредити и остава само да се обърнат нещата - няма да има нова конкурсна процедура, каза той.