Не закъсняха политическите коментари, след като президентът Румен Радев обяви, че връчва третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

От ГЕРБ призоваха социалистите по-бързо да върнат мандата

„Математически е ясно, че без ГЕРБ и "Има такъв народ" не може да мине правителство в пленарната зала. А и те, и ние сме заявили, че няма да подкрепим кабинет на БСП“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова

Тя обясни, че мандатът трябва да се върне по най-бързия начин, за да се разпусне Народното събрание и да се отиде на бързи избори. Иначе всеки ден в НС може да се приемат противоречиви и лобистки законопроекти, предупреди Атанасова. И обяви, че парламентът не се занимава с дневния ред на обществото, а с предизборна кампания.

От “Демократична България“ заявиха, че няма да подкрепят мандат на социалистите.

„Още по време на предизборната кампания заявихме, че не можем да подкрепим управление с мандата на БСП и тази наша позиция остава Не виждам как такъв мандат би могъл да бъде подкрепен на база програма, след като БСП не са представили такава. Неизбежни стават изборите”, заяви Христо Иванов

ДПС също са категорични, че няма да подкрепят БСП.

„Избирателите на 4 април избраха промяната. Още тогава заявихме, че няма да подкрепим правителство, предложено от партиите, които загубиха изборите - ГЕРБ и БСП.

Това коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

:Но би било добре тези, които получат третия мандат, да се опитат да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики, допълни обаче Карадайъ. Запитан дали това означа, че е възможно ДПС все пак да даде подкрепа за експертен кабинет, предложен от левицата, той бе лаконичен, че тепърва трябва да се види какво ще направи БСП.