"Очаквахме президентската реч да бъде визионерска, да бъде надпартийна. Да не говори за модели, да не говори за чегъртане и мафия“.

Това каза в кулоарите на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ, след като депутатите от парламентарната група напуснаха пленарната зала по време на речта на президента Румен Радев. По думите ѝ държавният глава отново търси конфронтация с политическите партии. Тя апелира да се осмислят думите, които се изричат от най-високата трибуна в държавата ни.

"Ние представляваме нашите избиратели и колкото по-късно това бъде осъзнато от президентската институция, толкова по-зле. Ако сблъсъкът в обществото продължи между институциите, това не води до положителни резултати за никого", заяви Атанасова.

От ГЕРБ са очаквали новият президентски мандат ще започне по друг начин.

"Че ще има преосмисляне за това каква е ролята на партиите и каква е ролята на президентската интуиция, а тя е да търси консенсус. Българският президент да бъде надпартиен. Това не се случи през последните пет години", каза още Десислава Атанасова.

Румен Радев положи клетва за втория си мандат, ГЕРБ излязоха от залата при словото муВашето доверие е най- меродавното, заедно постигнахме много като общество, каза президентът

Тя допълни, че уважават институциите и затова са били в залата при полагането на клетвата от Румен Радев и Илияна Йотова.

"Години наред ГЕРБ и нашата парламентарна група е наричана с всякакви епитети. Опитите за чегъртане не влияят на нас като парламентарна група, а е обида към всички членове и симпатизанти на партията. Демокрация означава да зачиташ вота на гражданите, без значение как са го упражнили", каза още Атанасова

"Отново повтарям – за да има работещи институции, трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук, в тази сграда. Не трябва да е по оста партии-президент. През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията, дадена от Конституцията да бъде обединител на нацията. Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми", завърши Десислава Атанасова.

Темата коментира и Даниел Митов.

„Когато отново Румен Радев започна да сее разделение и да повтаря за пореден път неверни епитети по отношение на ГЕРБ , ние бяхме длъжни да защитим избирателите си. Всеки един човек, гласувал за нас, не може да не се разпознае в тези епитети и сме наясно, че тези епитети предизвикват гняв както у тях, така и у нас“, допълни Митов.

Според него държавният глава ще продължи да поддържа разделителна линия в обществото.