Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна  Йотова положиха клетва за встъпването си в длъжност за втория мандат.

„Преди 5 години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия, като президент на България да работя за единението и добруването на България за суверенитета на вековната ни държава. 5 години по-късно вие ни поверихте с  г-жа Йотова, трудната задача да продължаваме да вървим по трудния път.

Вашето доверие е най-меродавното нещо, като  решенията, които взимахме през мандата, а заедно постигнахме много като обществото.

Денят, в който прекачвам втория  си мандат искам да изразя своята признателност към вас скъпи съотечественици.

През първия президентски мандат се сблъскахме със стари авторитарни управления, които достигнаха своя апогей.  Заради беззаконието, пропагандата и разрушеното доверие през 2020 година имаше граждански бунт. Гражданите въстанаха срещу едноличната власт, феодализма по места, кривото огледало на медиите и зависимостта на съдебната власт”, заяви Радев. В този момент депутатите от ПГ на ГЕРБ излязоха от залата на Народното събрание, а президентът им отвърна.

„И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината”, каза Радев.

Очакванията на гражданите от президентската институция далеч са надхвърляли правомощията, които конституцията й отрежда. Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа, заяви Радев. Протестите отприщиха процеса по възстановяване на декорацията и законността. Този процес ще е труден, с неизбежните грешки и разочарования. Наивно е да мислим, че след като в продължение на десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от днес за утре ще върнем Бълрагия в коловоза на правото и демокрацията, каза Радев.

И обясни, че старият режим е в миналото, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време. Отчуждението на гражданите от политическата класа, партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и драматичното социално разслоение ще са предизвикателствата пред всички нас през следващата година, каза държавният глава.

Той изтъкна приноса на служебните правителства за създаването на модел на широка демократична алтернатива. Чака ни справянето с каскада от кризи и техните социални последици, каза държавният глава и изброи приоритетите си за втория мандат. Като уточни, че остава отворен за диалог с правителството и споделя отговорността за тежки и непопулярни решения. Но предупреди, че ще продължава да бъде критичен, когато намира решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни.

Радев представи стратегическите приоритети, около които да бъде постигнат консенсус между политиците. Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети. Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати, каза Радев и изброи: овладяването на демографската криза, справянето с бедността и неравенствата, повишаването на стандарта и качеството на живот, духовното развитие, гарантирането на суверенитета и сигурността, отстояването на националните интереси и достойнство, утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън. Икономиката беше дежурният приоритет на всички политици през годините. Уви, прочитът на макроикономическите показатели често засенчва грижата към човека, обясни Радев и допълни, че ще подходи към приоритетите от негова гледна точка.

 „Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим“, каза той. Призова парламентът да продължи с промените, които да отстранят несъвършенствата в изборното законодателство. Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус, който обединява огромното болшинство от почтени българи. И макар гражданите да са гласували за много и различни партии, са били водени от една надежда: за справедливост и законност. Отварянето на конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизията на съдебната власт за отговорна прокуратура, каза Радев. И поиска разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за човешките права. Укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите, както и конституционно гарантиране на финансовата децентрализация на общините. Вторият консенсус е демографската криза.

Третият консенсус е образованието. Неотложно трябва да инвестираме в младите българи. Залогът е оцеляването ни като народ, каза Радев. И поиска бързи, ефективни и устойчиви мерки за обхващане на всички деца в образованието, за патриотичното им образование, за стимулиране на образованието през целия живот и др. Без здрава нация не може да бъде постигната нито една обществена цел, каза Радев.

 И посочи какво трябва да бъде направено в здравеопазването, едно от които връщане на здравните услуги в малките населени места. Осигуряването на чиста и достъпна енергия, поиска Радев. Защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта, бяха другите поставени от президента задачи. Държавната подкрепа за културата е неотменима инвестиция в нашето бъдеще, каза още той. И обеща подкрепа и в бъдеще на БПЦ и вероизповеданията. Ще продължа да развивам благотворителните инициативи на моите предшественици, обеща още Радев.

Държавният глава постави като приоритет и развитието на въоръжените сили, напомняйки, че това е била темата на първия КСНС, който той свика в началото на първия си мандат. При по добра подготовка и политическа воля договорите за индустриално сътрудничество могат да предоставят по-добри условия за армията, убеден е той. През целия ни мандат с г-жа Йотова отстоявахме убеждението, че България трябва да води проактивна външна политика с отстояване на националния интерес, каза още Радев. Ролята на държавния глава не е да екзалтира кризите, а да посочва механизмите за решаването им. Президентът даде за пример отношенията със Северна Македония, като напомни, че е свикал КСНС по темата през 2019 г. Но предупреди, че не трябва да остават на заден план проблемите с българските сънародници. Аз съм от политиците, които желаят част по-скоро Северна Македония, тъкмо затова трябва да помогнем на братята ни да преодолеят идеологемите от тоталитарното минало. Като член на ЕС България не трябва да интегрира проблеми в него. Предварително условие за началото на преговорите за членство трябвало да е вписването на сънародниците ни в конституцията на РСМ. Радев благодари на Йотова за това, че са работили в екип. Както и на екипа си на "Дондуков" 2. В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда, заяви Радев. И напомни, че не е правил компромиси с принципите си и да стоял на страната на хората. Преодоляхме много изпитания, а днес, с ръка на конституцията искам да ви уверя, че ще продължавам да служа честно и отговорно на Отечеството, заяви Радев. Като фар определи президентската институция председателстващият заседанието зам.-шеф на НС Кристиан Вигенин.

Той пожела на президента и вицето да продължат отговорно да изпълняват важната си държавническа мисия. След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Радев и Йотова и ще отслужи тържествен молебен. Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава. Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година.