Както обещаха, депутатите от ГЕРБ подкрепиха връщането на прага на преференциите на ниски нива - 8% от гласувалите за конкретната листа за евровота и 7 на сто на местни и парламентарни избори. Правната комисия разгледа на първо четене редакцията на редакцията на Изборния кодекс.

Лесното разместване на листата срещна подкрепа на ГЕРБ и ВМРО, ДПС се обявиха категорично против, а НФСБ се въздържаха. Текстовете ще влязат в пленарна зала в петък и така за по -малко от месец депутатите ще променят правилата за гласуване два пъти, връщайки разпоредбите за преференциите към изходна точка.

До ремонта на ремонта се стигна след като ГЕРБ и ДПС приеха на 14 февруари при 16 часово заседание текстове, с които прагът на преференцията се вдига до цената на един мандат - тоест над 130 000 гласа за избори на европейски парламент. Четири дни по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра Изпълнителната комисия на партията и настоя за ревизия. Така най-голямата партия веднага внесе текстовете, които изглежда ще бъдат приети.

ДПС използваха новото отваряне на изборните правила, за да прокарат агитацията на чужд език и лесното разкриване на секции извън Евросъюза. В момента предизборната кампания може да се води само на български, а места за гласуване извън ЕС се отварят само в дипломатически мисии. Предлпженията на Движението обаче не срещнаха подкрепа в правна комисия, по всичко личи, че за пореден път няма да минат и през пленарната зала.