Крайно време е служебният министър да прочете Закона за политическите партии. Етажи 16 и 17, предоставени от държавата за Централа на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата. Това се казва в позицията на ГЕРБ след интервюто на служебния министър Велислав Минеков, който обясни, че ще помоли партията да се изнесе от НДК и да си намерят друг имот.

"Преди години партия ГЕРБ е превзела със сила два етажа от НДК. На мен не ми е безразлично, защото НДК е към Министерството на културата. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като отпаднала полза и ги дарява на партията. Това е като дарение. Те остават под управата на областния, но от там няма нито лев наем. Тези два етажа възнамерявам да ги върна на НДК обратно, тъй като те и без това съсипаха НДК за тези две години. Унищожиха го, дълговете са невъзможни. Ще помоля настойчиво ГЕРБ да напуснат“, каза Минеков тази сутрин пред Би Ти Ви.

Ето какво пише в отговор в позицията на ГЕРБ:

"Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии. Служебният министър лъже. ГЕРБ е заплащала наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. От 2010 до 2021 г. ГЕРБ заплаща наем за етажите на Областна управа - София-град, по сключен договор. В съответствие с промените в Закона за държавната собственост, Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии, от февруари 2021 г. всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност. Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия."

От партията отправят публично няколко въпроса към президента, назначил служебния министър:

1. Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от Централата си?

2. С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви служебен кабинет?

3. Г-н Радев, почтено ли е?

Минеков: Ще помоля ГЕРБ да напуснат НДКПреди години партията е превзела със сила два етажа, каза служебният министър на културата