Мораториумът върху решенията на правителството, което засяга и назначения на държавни служители, може да има пагубен ефект върху работата на фирми с публично участие. Това обявиха на брифинг от ПГ на ГЕРБ в парламента.

„Има решение на Конституционния съд от 2014 година, по отношение на налаганите мораториуми от Народното събрание за неопределен кръг лица, които спират определени закони и засягат, интереси  и на граждани включително. С нас се вързаха от Сдружението на Общините, и кметове, които не са от ГЕРБ.  Оттам изразиха притеснения, че след това решение не могат да се правят назначения на експерти, според закона на държавния служител”, каза Десислава Атанасова. Тя заяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще иска тълкувателно решение от Конституционния съд и да го обяви за противоконституционно.

Мануил Манев предупреди, че този мораториум може да нанесе огромни щети на държавни фирми и предприятия с държавно участие.

„ Какво се случва с държавни предприятия с непопълнен Борд на директорите. Те  не може да вземат никакво решения. В това число и свързани с инвестиции, а това може да ги доведе до фалит. Кой ще носи отговорността тогава?”, заяви Манев.

Наложиха мораториум върху решенията на Министерски съветПредложението бе подкрепено от 151 депутати