Кандидатът за премиер на коалиция ГЕРБ – СДС Даниел Митов отговори на обвиненията в парламента , че първата партия се опитва да управлява със сламен човек начело. От групата на ГЕРБ дадоха брифинг след дебатите в Народното събрание.

„Сламен човек е този, зад който не стои ясна политическа отговорност и субект,  такъв човек не може да носи отговорност за управлението на страната. В момента новото мнозинство е в търсене на такъв  сламен човек. Нашият анализ показва, че политическите партии, които не искат да разговарят с нас, искат да намерят такъв. Същото бе и с Орешарски – когато се срути, никой не каза, че стои зад него”, заяви Митов.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков заяви, че правят последно усилие да се предотврати една хронична политическа криза, която ще се задълбочи и  с бързи избори и избрано правителство, без ясна политическа отговорност и субекти.

„Това, което виждаме да се разиграва са много интензивни разговори на непублично ниво, а на публично  излиза или мълчание, или говорене на спекулации, които бяха характерни за предизборната кампания”, каза Биков. Той заяви, че усилието на ГЕРБ е да направи кабинет от политическа лица, зад които има ясна политическа подкрепа и отговорност, а преговорите са на програми и намерения.

„От другата страна виждаме пазарлък.  Има и неяснота кой реди проектокабинета на ИТН. Решението дали да се прави правителство се взима някъде другаде, незнайно от кого и на какъв принцип”, каза Биков.