Скандалът с машините за гласуване се разраства. Днес от ЦИК са научили, че нови 199 устройства се намират в склад на фирма „Сиела Норма“ в бившето Висше военно-транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София.

"От събота обяснявахме какво готвят, показвахме машини, флашки... Сутринта уважаван от мен човек от ДБ г-н Томов каза пред Нова, че новите 199 машини напълно са изненадали ЦИК, разбрали за тях от писмо на "Сиела", пратено късно снощи. По случая решили да информират Рашков", каза Борисов

С това машини, които повдигнаха въпросителни станаха 603. В събота от ГЕРБ разкриха първите 282 машини, докарани от Гърция и набутани в склада със сетрифицираните машини.

"За капак 427 устройства щели да се ползват за ремонт на техниката в изборните секции – смяна на хартиена ролка, смяна на захранващ кабел, смяна на батерия", допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че партията внася в ЦИК писмо, с което иска независим одит за машините на гласуване.

Искаме ЦИК да осигури прозрачност за договора за доставка за тези машини. Това не го казвам аз, а Христо Иванов от 4 януари 2021 г. С две ръце ви подкрепяме искането и настояваме то да стане факт. Искаме пълна отчетност на ЦИК, понеже беше гарантирано още в началото всички партии да изискат одит на тези „кутийки“ както ги наричаха, за да не се превръщат в черни кутии“, заяви допълни Борисов.  

Машините са предназначени за наши собствени нужди и не дължим обяснение на тях – цитира Борисов изказване на „Сиела Норма“ и добави „Представяте ли си , все едно носят някакви чушки и домати. Машините , които трябва да се пазят повече от очите ни“.

 „Имаме огромна част активни случаи на COVID, до неделя може да станат повече. Имаме 165 671 човека, които са под особен режим на гласуваме. Ние все още не знаем как да ще се случват нещата с гласуването при тези хора“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Да ви питам що беше тоя зор да се актуализира бюджета. За да се увеличат предизборно пенсиите. За да почели дивиденти Радев“, коментира Борисов.

Борисов отново заяви, че дължи този предизборен  хаос на Радев и неговият вътрешен министър Рашков.  

„За нищо няма ясен отговор. Барем поне единия да беше казал, че не е брат на другия. По лошото е, че ни се карат, че задаваме въпроси. Най-лошият сценарий са компрометирани избори, в които всички вярват“, заяви Томислав Дончев и допълни, че е обиден от създалия се предизборен скандал.

От партията отново напомниха, че се чувстват репресирани от проверките, които се правят преди изборите.