Оставка на здравния министър Стойчо Кацаров искат ГЕРБ. Налагането на зелени сертификати "от днес за утре" е противоконституционна мярка, обявиха се от партията. Според ГЕРБ е нужно да се въведат отново зелените коридори, а идеята за гласуване да се изисква зелен сертификат е ограничение на граждански права. 

"Зеленият сертификат е бягство от отговорност. Кой ще е този, който ще проверява зелените сертификати. Полиция ли? Жандармерия ли, като се струпат пред дискотеката?", попита Бойко Борисов. "Срам и позор е това, което направи Радев за 5-6 месеца и сега бяга. Чакам да видя инвеститорите - 600 на ден. Чакам да ги видя. След тази червена зона, ще ни заградят като в клетка. Днес гледах и наглия министър Кацаров, но я нямаше наглата му усмивка. Много жандармерия трябва да го обгради, че да не го бият близките на починалите от вируса", добави Борисов, цитиран от 24 часа

Возим се в автобуса заедно, слизаме и вече, за да влезем някъде ни искат сертификат, недоумя Борисов. На всеки вход от утре в България трябва да има портиер, заяви той и попита ще имат ли прао тези портиери да проверяват лични данни.

"От месеци обясняваме за цената на тока и на газта и че България не води активна политика. Какво направи България - нищо. Радев обвини Байдън, Макрон, немския президент в артистичност. И Путин включително. Лидерите се ваксинираха публично. Толкова ли е поартистичен Байдън от нашия президент, та 3 пъти се ваксинира?", попита лидерът на ГЕРБ.

"Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса при управлението на кризата. Мерките са пожарни и закъснели. Използването на кризата с пиар води до загуба на човешки живот." Цитира Бойко Борисов президента Румен Радев, който е изрекъл тези думи преди точно година. Той разкритикува действията на служебния кабинет и обяви в провал ваксинационната кампания.

"В момента се намираме в абсолютен комуникационен, ваксинационен и управленски провал. Това правителство и неговия архителт Радев имаше година да приоумее, че вирусът не е Шипченски или планински и е необходимо да се справим с кризата и да носим отговорност. В последните месеци и дни наблюдаваме самодоволната усмивка на Стойчо Кацаров. Виден Антиваксър залива ефира. Разиграва томбули за смартчасовници, а юмрукът прави лицеви опори и катери върхове", каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова в 45-ото и 46-ото НС.

"При 20% ваксинационно покритие в България е абсолютен саботаж от днес за утре да се въвежда сертификат. Нарушение на свободната воля за избор и на конституционнните права. Правилна е реакцията на гражданите срещу това необмислено решение на Стойчо Кацаров", добави тя.

Да се върат зелените коридори, които приемущественно да поставят ваксини, посиакха от партията. "Всеки час на поста здравен министър, зает от Стойчо Кацаров е грубо газене на избора на всеки българин да живее в свободна и демокраична държава и с доверието на хората. Искаме оставката на Стойчо Кацаров. Той отдавна не е легитимен министър. На 14 ноември народът ще вземе оставката на Румен Радев", категорична бе Атанасова.

"Много голяма каша забърка Кацаров. Собственикът на мола или киното трябва да иска зеления сертификат. Здравен ефект от тази мярка нулев. Тези хора, които ще изискват зеления сертификат нямат право да изискват лични документи. Това означава, че Георги може да влезе със сертификата на Иван. Тази заповед ще накара гражданите масово да се втурнат да си вадят зелен сертификат. Ще се смесят потозците между болни и здрави", каза пък бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Той оспори думите на наследника си, че зелен сертификат може да се изкара и с антигенни тестове. "Никой не може да си извади зелен сертификат по начина, по който е определен от ЕС. Той става с PCR. Тоест Кацаров излъга българските граждани", каза още проф. Ангелов. Безплатни трябва да са тестовете за всеки, който иска да получи зелен сертификат, посочи още той.

"Не може да се поиска зелен сертификат за изборите. Това е тежко и чудовищно погазване на конституцията. Стана ясно, че това правителство и президента Румен Радев не спазват конституцията. Да сте чули българскитят президент да постъпи държавнически?. Той да се ползва от конституционното право да се обърне към нацията и да насърчи ваксинацията. Или се опитва да печели гасове от антиваксърите?", попита бившият здравен министър.

България е на първо място по смъртност в света, посочи той, като показа класацията на Джон Хопкинс. Припомни за форума "3 морета" в Естония, от който президентът Радев се върна, защото бе контактно лице.

"Отиде на един европейски форум, който беше контактен на болен и се направи, че не знае, та се наложи да бъде затворен в хотел и българската делегация да бъде върната", каза още Ангелов.

Борисов засегна темта и за високата цена на тока, като заяви, че има спад на чуждестранните инвестиции. "На тази маса енергийна щях да попитам министъра на енергетиката и премиера Янев, защо рез май, като токът беше 104 лв. и се знаеше каквто ще се случи, допуснаха да стане близо 700 лв? Въглищата са бългрски. АЕЦ "Козлодуй" работи на 100% печалба. Язовирите са пълни. Кое донесе вдигането на цената на тока 4 пъти?", попита той.

Разкритикува и действията по освобождаването на заседналия кораб "Вера-Су" край Камен бряг.

"Гръмки заглавия по телевизията: "Тече мащабна операция по "Вера-Су". Два часа по-късно дават, тя още не е почнала, ама тече. Започват да ни заблуждават. Кашата ли ще вадят? Ама като е станало на каша, нали изтича.Но операцията тече в ход, да не си помисли някой, че 30 дни са бездействали."