Не членувам в друга партия и няма да създам такава. Това каза пред Мария Цънцарова в „120 минути“ бизнесменът и бивш член на БСП Георги Гергов.

Той коментира, че в левицата текат процеси, които отблъскват избирателите.

„Това, което се случва в партията е пагубно, 90% от партиите в България са тръгнали от БСП и БКП. На много години съм вече, на 65 г. е трудно да правя партии и добре се виждам в огледалото. В сърцето ми оставам твърдо убеден и знам че нещата ще се обърнат. Няма как да продължи лявото да е слабо“, каза Гергов.

Той коментира и изключването му от столетницата:

„Изглежда всички камъни са в моя двор, не съм аз виновен за случващото се в Пловдив или областта. Нямам никаква вина за това, че беше направен паралелен щаб, че Корнелия дойде в Пловдив да води, че смяташе, че там ще разбие и Бойко, и всички останали“.

За отношенията с Корнелия Нинова

Той отхвърли твърденията, че стои зад отказа на пловдивската структура на БСП да излъчи кандидати за депутати за изборите. Според него той не е неформален лидер на местната структура на партията.

„Връщах се от Македония, когато ми се обади Корнелия Нинова и пита: „Жоро, къде си?“. Аз ѝ отговорих, че съм в Македония на лов, а тя отвърна: „Абе, държавата гори, а ти си на лов. Искам да се видим“. Този разговор беше преди 10-15 дни. На другата вечер тя се връщаше от Хасково и ми вика: „Жоро, прибирам се от Хасково, може ли да се видим на магистралата“, а аз отвърнах: „Абе, влез в Пловдив, ела да се видим“. Тя отказа, защото бързала. Видяхме се на магистралата, в аварийната лента, в нейния бус и говорихме 40 минути“, разказа Гергов.

По думите му са коментирали доста теми. Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова е била променена. Коментира, че за това говори фактът, че е намерила сили да говори с Георги Първанов, Румен Петков.

„Нинова поиска това, което не можеше да се случи – водач на листата да бъде Иво Христов, тъй като ние му гласувахме доверие предния път да води той, а той отстъпи на Корнелия. Ръководството на партията в Пловдив смяташе, че вече те трябва да си наредят листата и аз ѝ го обясних, казах ѝ да остави момчетата и момичетата да работят. Тя се съгласи“, обясни бизнесменът.

На въпрос „Какво е причинило разрива в отношенията му с Нинова?“, Гергов отговори: „Два остри камъка не могат да мелят брашно. От един край сме, аз – от Крушовица, тя – от Борован, и сме еднакви. Ние сме семейни приятели от много години, но се разбрахме кой колко пари прави и кой колко струва, когато се сблъскаха партийните интереси“.

Бизнесът и политиката

Бизнесът е принуден да бъде в топли отношения с политиката, твърди Гергов, защото това му дава шанс за израстване.

Нека се отворят папките, за да се види, че всички поръчки и други неща, които се случват – на кой се дават. Това не е, защото е правителството на Бойко Борисов или на Корнелия Нинова, или на Георги Гергов. Това си е така, защото винаги го е имало, вади се на преден план сега, защото предстоят избори“, коментира бизнесменът.

Гергов заяви, че не му е било нужно съдействие, за да може Пловдивският панаир да получи кредит от Българската банка за развитие.

Той обясни, че Пловдивският панаир е получил около 32 млн. евро от ББР и сумата е върната преди 2,5 г. По думите му кредитът е използван за инвестиции и парите не са отишли за погасяване на стари кредити към други търговски банки. Сподели, че лихвата по кредита му от ББР е била около 4%.

„Една банка се убива с вестник или медии. Това, което се случва с ББР в момента е нещо такова, защото тя ползва кредитни линии от Япония и европейски фондове, тези пари се обслужват и се дават, а дали правилно ги е дала банката и дали е законно, и дали са нарушили нещо – това трябва се провери“, обясни Гергов и допълни, че не е бил канен на разговор по разследването.