ГЕРБ и ДПС имат 105 гласа - кабинет с падащо мнозинство?

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов определи като противоконституционен указа на президента Румен Радев, с който предлага на парламента да одобри за премиер Мария Габриел. Причината - министрите на ПП-ДБ дадоха заявления, че няма да участват в кабинет "Габриел".

Според решение на Конституционния съд от 1992 г. обаче одобреният от парламента кандидат за премиер не е задължен да представи за гласуване същите структура и състав на правителство, каквито е връчил на президента. А веднъж издал указ, с който реално приема мандата за изпълнен, държавният глава няма право на контрол върху това какво внася кандидатът за министър-председател. Затова и указът на Румен Радев предлага на Народното събрание да избере само Мария Габриел за премиер, но не и структурата и съставът на правителството, които тя му представи. Това решение дава възможност на ГЕРБ да замени хората от ПП-ДБ, които подадоха заявления, че не желаят да са министри в кабинет "Габриел".

Допълнително това отваря възможност да се търси подкрепа на друга парламентарна група срещу постове в правителството.

16 гласа не достигат на ГЕРБ-СДС, за да мине в пленарната зала проектокабинетът, предложен от Габриел.

Правителството се избира с обикновено мнозинство, което е 50%+1 гласа от присъстващите, или 121 гласа при пълна зала. От снощи Габриел разполага със 105 гласа - толкова депутати имат ГЕРБ-СДС заедно с ДПС, които ще я подкрепят, както обяви съпредседателят на партията и шеф на групата Делян Пеевски. Тоест на ГЕРБ не им достигат 16 гласа и поне по предварителни публични заявки няма откъде да ги получат.

ПП-ДБ имат 63-ма депутати, за които вече е ясно, че няма да подкрепят кабинета.

"Възраждане" е с 34 депутати, БСП с 23, а ИТН - с 11 души. Четирима са независимите депутати.

При отсъстващи от пленарната зала депутати обаче кворумът пада. Така че това е вариант, при който кабинетът "Габриел" може да мине. Но за да стане това със 105 гласа подкрепа, е нужно гласуването да пропуснат 31 депутати извън тези на ГЕРБ и ДПС.

Ротация ще има! Мария Габриел върна изпълнен мандата на Румен Радев

ПП-ДБ: Свидетели сме на безпрецедентна подмяна в българската политическа историяТе призоваха президентът да оттегли указа си