Йорданка Фандъкова, която още не е обявила, че ще се кандидатира кмет на София за трети мандат, ще се яви с подновена листа от общински съветници.  Изискването за нови кадри е било едно от условията и за да отиде за трети път на избори.

Двама от дългодишните съветници на ГЕРБ, за които няма да има място в листата са Орлин Алексиев и Орлин Иванов.

Орлин Алексиев вече потвърди пред "24 часа", че излиза от политиката. Той е в Столичния общински съвет от 2007 г. и вече има три мандата като съветник от квотата на управляващата партия.  Той ръководеше финансовата комисия в съвета. Пред вестника Алексиев твърди, че решението му е лично и е взето далеч преди президентът да издаде указа си с датата на кметския вот - 27 октомври.

Орлин Иванов, според източници на TrafficNews, също няма да е в листата. Той също приключва трети мандат в общински съвет, като в момента е председател на правната комисия в него.

Листата за общински съветници на ГЕРБ все още не е готова, но по Алексиев и Иванов няма да са единствените "стари кучета", които ще останат извън списъка с претенденти за общинския съвет.

Промени в листите за общинските съветници на ГЕРБ  има и в листите в цялата страна. Промени ще има и при кметове, като вече за няколко града бяха обявени нови лица, които ще се опитат да заменят кметовете на ГЕРБ. 

Самата Фандъкова все още не е обявила официално дали ще се кандидатира, както и най-сериозният и опонент – Мая Манолова.

На когреса на ГЕРБ на 7 юли премиерът Бойко Борисов заръча номинационните събрания да бъдат открити и на тях дори да бъдат канени и външни хора, за да се чуе и тяхното мнение. Вместо това на събранията се допускат само членове на ГЕРБ, решенията им са тайни и реалните решения се взимат от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Тя е в състав Красимир Велчев. Менда Стоянова, Томислав Дончев, Пламен Нунев, Даниела Дариткова – Проданова, Тодор Тодоров и Цвета Караянчева.

На 15 август Изпълнителната комисия на управляващата партия утвърди Диана Иванова за кандидат за кмет на община Русе, Здравко Димитров като кандидат за Пловдив и Станислав Дечев за Хасково. Това са и единствените официални номинации в цялата страна. 

Досегашните кметове Пламен Стоилов – Русе, Иван Тотев – Русе и Добри Беливанов – Хасково губят доверието на Изпълнителната комисия, тоест на Бойко Борисов. Това беше очаквано след изключването на заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. 

Орлин Алексиев и Орлин Иванов на заседание на общинския съвет. Снимка: БГНЕС

Фандъкова:Ако се кандидатирам пак за кмет, ще съм с нов екипВ добро здраве съм и трудно се уморявам, обяви столичният кмет