Ако за евроизборите през май няма дрегери пред урните, Валери Симеонов ще отнесе конкуренцията. Това гласят коментарите в социалните мрежи след като днес стана ясно кои граждански и професионални сдружения подкрепят

 номинацията на лидера на НФСБ за водач на листа. Големият коз на бившия вицепремиер е националното сдружение „Българската домашна ракия“, което и без социологически анкети предполага внушителен електорат.

Защо майсторите и почитателите на джибровия еликсир виждат в Симеонов своя фаворит обясни шефът на ракиджиите Андон Андонов.  „Подкрепяме номинацията на Валери Симеонов, защото той показа с действия, че във всяка една ситуация защитава българския национален интерес – изграждането на оградата по границата с Турция е само един от примерите. Всички видяхме как това ограничи на минимум притока на нелегални имигранти“, изреди шефът на сдружение „Българската домашна ракия“.

По думите му защитата на правата и интересите на българските общности зад граница е следващият им аргумент, защото Валери Симеонов е човекът, ангажирал се сериозно да брани нашите сънародници в Западните покрайнини и Украйна.

Андон Андонов заяви още, че лидерът на НФСБ е показал с действия как може и трябва да се защитава средния и малък бизнес в България. Той припомни и факта, че Валери Симеонов е положил сериозни усилия цената на тока да не се повишава и вече няколко години това не се допуска. „Затова смятаме, че той е категоричен да отиде в Брюксел, за да продължи да защитава българските национални интереси“, завърши с патос Андонов.

Да пуснат бюлетини за НФСБ ще агитират своите членове още национална асоциация „Българско Черноморие“, национално сдружение „Защита собствениците на имоти“ и сдружение „Обединен селски район“. 

„Като вицепремиер той се ангажира изключително много с проблемите на Българското Черноморие. Нещо повече – Валери Симеонов беше единственият политик, който застана срещу двойните стандарти и потърси справедливост, въвеждайки ред – както за шума, така и за плажовете, и устройството на териториите“, заяви шефът на „Българско Черноморие“ Димитър Канариев. По думите му Валери Симеонов е политикът, който ясно и последователно е показал с действия, че подкрепя малкия и среден бизнес, малките и средни собственици на имоти.

„Водейки се от това, че „По делата ще ги познаем“, ние смятаме, че г-н Симеонов ще продължи да работи така и в Европейския парламент - срещу двойните стандарти, какъвто беше случаят с пакта за мобилност“, заяви още Канариев.

До самостоятелното участие на НФСБ на евровота се стигна след като трите партии в „Обединени патриоти” се изпокараха кой да води евентуалната обща листа.