На 31 март ГЕРБ и БСП ще имат готови листи за европейските избори на 26 май. И двете партии избраха последният ден на март, за да съобщят 17-те имена, които ще се борят за място в Европейския парламент.

И макар датата да е една и съща, начинът, по който ще протече денят е съвсем различен за двете формации. ГЕРБ ще имат официално подредена листа, която ще представят на медиите и ще покажат своите кандидати.

До 20 февруари хората на Бойко Борисов събираха номинациите от местните структури, след това те се обобщават, а за окончателната подредба на листата думата има Изпълнителната комисия на партията.

Зам.-председателят Цветан Цветанов вече съобщи, че основен претендент за водач на листата е еврокомисарият Мария Габриел. В ГЕРБ обаче има гласове, че Габриел е неподходяща за водач заради мекия си тон.

Ясно е, че 5-тото или 6-тото място ще заеме представител на СДС, след като сините се споразумяха да отидат заедно на вота на 26 май. Още едно място ще имат от "Раковска 134", но извън избираемата зона. Другите претенденти за избираемата зона са сегашните евродепутати Андрей Новаков и Ева Майдел, шансове има още Емил Радев. За място в Брюксел се спряга и бившият министър на европейското председателство Лиляна Павлова, както и депутатът Ивелина Василева.

Макар че водачът на БСП вече е ясен – Елена Йончева, за червените последният ден на март ще е доста напрегнат. Останалите 16 места ще бъдат наредени на заседание на Националния съвет на партията.

Все по-вероятен изглежда вариантът лидерът Корнелия Нинова да пусне всички номинирани на гласуване и така да бъде подредена листата. Големят въпрос остава ще намери ли място сред кандидатите на Столетницата за евровота Сергей Станишев.

Нинова вече даде заявка, че според нея той няма място в листата. Претендентите за места в Брюсел, които имат шансове за избираемата зона, са международният секретар Деница Златева, която се ползва с подкрепата на ръководството, депутатите Румен Гечев и Иво Христов. Не е изключено през Националния съвет да успеят да преминат и изненадващи имена като Антон Кутев. Запознати предричат, че рамо от Изпълнителното бюро ще получи и младежкият лидер Николай Бериевски. Изненадващо преди дни сам се оттегли Кристиан Вигенин.

Вече е ясно, че Обединените патриотите ще отидат поотделно на евровота. Макар че имат още малко време, трите партии нямат нагласата да седнат на една маса. НФСБ отказват обща листа с "Атака", а ВМРО отсичат – или всички заедно, или всеки поотделно.

Листата на ДПС ще бъде представена едва през април. В нея изненади не се очакват. Първото място вероятно ще запази Филиз Хюсменова.

Каквото и да решат обаче партиите, те ще имат възможност за ревизия. 32 дни преди изборите трябва листите да са окончателно регистрирани – тоест 24 април.