Президентът на Република Турция Редждеб Таийп Ердоган в своята реч се обърна към българските турци, като ги приветства с: ''Кърджали е част от нашите душевни граници''.

По време на местния конгрес на партията му в град Сакария, още в първата си реч спомена за българските турци. В Сакария живеят много изселници както от България, така и от балканските страни.

Ето част от речта на президента Ердоган, изнесена в град Сакария на 11 март, публикувана в pan.bg:

''От този великолепен салон искам лично от моето име и от името на народа да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния.

Пращаме наши поздрави на всички жертви и потиснати наши братя в Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и на Мостар. Споделяме нашата сърдечност на тези братя, чиито душа и очи са обърнати към Турция, за тези молещи се за успеха на Турция.

Всеки път го казвам - тези градове физически са разположени в границите на други страни, но те са част от нашите душевни граници. Смисълът Турция не се побира в 780 хил. километра. Половината от сърцетo ни е в Истанбул, Диарбекир, Трабзон, Анталия, Измир, а другата половина е Алепо, Киркук, Ерусалим, Санджак и Бухара'', каза Ердоган.