Не мисля, че машините могат да манипулират изборите, но въпреки това трябва да се внимава“, това каза политическият анализатор Дан Шомон, известен като един от  хората, отговорни за политическата кампания на Барак Обама.

Машините могат да бъдат манипулирани, всяка технология може да бъде манипулирана и експлоатирана некоректно, затова трябва да следим цялостния процес по използването им“, посочи експертът по киберсигурност Орен Елимелих.

Двамата специалисти бяха на открита лекция в Пловдивския университет, където обсъдиха сигурността по време на изборите.

Трябва да се проучи кои са елементите, къде може да се злоупотреби и на база това да се изгради система за сигурност. Хората, процесът и технологиите са трите основни компонента, на които да се наблегне – там трябва да се подсигурите първоначално и като цяло, изтъкна Орен Елимелих.

Ръководителят на катедрата доц. Алексей Петров обаче подчерта категорично, че машините, с които се гласува у нас не са свързани към мрежата и това на практика означава, че няма риск изборният резултат да бъде обект на хакерска атака. Той добави още, че информацията в посока на това, че резултатите магат да бъдат подменени чрез пробив в системата, е фалшива. 

Единственият начин да се повлияят хора по време на предизборна кампания е чрез „убеждаващата комуникация“, сподели на база личен  опит Дан Шомон. Доказано е, че в Америка жените гласуват за жени. Хората се влияят и от негативната убеждаваща комуникация, поясни още политическият анализатор. Социалните медии определено имат отношение за вижданията на хората, като т.нар. фалшиви новини са с основно отговорни за това.

Очаквайте подробности!