Бившият конституционен съдия Стефка Стоева е новият председател на Централната избирателна комисия.

Тя беше предложена за поста от парламентарната група на ГЕРБ. Други кандидати за председател на постоянната изборна администрация нямаше. Стоева е член на КС по времето, когато конституционните съдии се произнесоха, че Делян Пеевски може да се върне като депутат, въпреки че е бил избран за шеф на ДАНС.

Самата Стоева има богат юридически опит и във Върховния административен съд, който разглежда жалбите и делата по изборния процес.

"Госпожа Стоева ще се справи с предизвикателството да бъде председател на ЦИК", категоричен бе председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Дебатът в пленарната зала обаче се завъртя основно върху бойкота на БСП и отказа им да влизат в парламента.

Драгомир Стойнев, зам.-председател на БСП, дойде в парламента сам, за да представи кандидатурата Силва Дюкенджиева за заместник шеф на ЦИК.

"Каква радост в душата, един представител на левицата, който показа моноспектакъл, който вече сме го виждали. Говорят за морал, не работят, но като дойде време за заплати - тука са", скочи Валентин Касабов от Обединените патриоти.

"Ето за това не сме тука, от толкова важен дневен ред, цялата зала се занимава с БСП. И това е нормално, ние сме победители на изборите", отговори Стойнев.

Темата се завъртя и около пленума на БСП от неделя, където Елена Йончева беше излъчена за водач на листата на червените за евровота. Гласуването в Националния съвет на социалистите предизвика намеци у видни партийци, че ръководството на партията е манипулирало резултата и така Йончева е победила Станишев. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ призова представителите на червените в ЦИК да не работят по този начин.

"Нека просто да не се придържаме към начина, по който провеждате избори във вътрешнопартиен формат. Видяхме какъв беше отзвука от случилото се в събота и неделя", заяви Цветанов.

Червеният представител обаче не остана длъжен.

"Виждам обладаването на господин Цветанов от българските социалисти. Господин Цветанов, чест е за всяка партия да има толкова много политици и за тях да се води дебат", скочи Стойнев.

Въпреки разгорещения спор Силва Дюкенджиева беше избрана за зам.-шеф на ЦИК. Таня Йосифова, номинирана от патриотите също стана зам.-председател, както и Кристина Цанкова-Стефанова, предложение на "Воля". Така изборната администрация и новият й шеф Стефка Стоева ще има трима заместник-председатели. Севинч Солакова за пореден път беше избрана за секретар.

Народното събрание избира председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК, членовете пък се назначават с указ на президента.

ГЕРБ имат 7 представители в изборната администрация. Сегашният говорител на ЦИК Александър Андреев, който беше от квотата на БСП преминава към ГЕРБ.

БСП имат 6 места в ЦИК. По двама в изборната администрация имат ДПС и Обединените патриоти. "Воля" има право на един човек в ЦИК. По един имат и двете коалиции, които имат представители в Европарламента, но не и в НС - Реформаторите и хората на Николай Бареков.