До няколко дни се очаква да има яснота как ще функционира новото мега предприятие в Пловдив, което ще отговаря за чистотата и озеленяването в града. Утре кметът Здравко Димитров събира управата на двете ОП-та – „Паркове и градини“ и „Чистота“, като на срещата се очаква да присъстват спряганите за управители на новата структура.

Най-вероятно общинското предприятие ще има двама мениджъри, които ще отговарят за двете дейности. Така на практика двете звена ще бъдат в една структура, но въпреки това ще се запази разделението между чистотата и озеленяването. Основната идея е дейностите, които се дублират в двете предприятие да минат под едно управление, за да може да се оптимизира структурата, както и да има по-добра координация.

Така вече няма да има случаи, в които улиците и тротоарите са чисти, а между тях парковете да заливат от боклуци. Досега първата дейност се извършваше от „Чистота“, а втората от „Паркове и градини“. По същия начин стоят нещата и със зимното почистване.

В „Паркове и градини“ персоналът е над 600 души, а през лятото набъбва на 700 със сезонните работници. Бюджетната издръжка за миналата година бе 3,4 млн. лева. В „Чистота“ работят над 700 души, а разходите са 24 млн. лева.

TrafficNews научи, че двамата управители ще бъдат с поделени функции и отговорности и няма да има водещ директор.   На срещата утре се очаква да присъстват Петър Попов и Николай Чунчуков, които вероятно ще поемат управлението на предприятието.

За чистотата се спряга името на Петър Попов, който е бивш съветник от ГЕРБ и оглавяваше Пътното до лятото на 2018-а година. Бившият кмет на „Източен“ Николай Чунчуков пък вероятно ще поеме парковете и градините в Пловдив. По образование той е агроном, като има и натрупан сериозен административен опит.

До дни ще стане ясна и съдбата на други две обединени ОП-та. Очаква се „Радостни обреди“ да се обедини с „Траурни дейности“, а „Зооветеринарен комплекс“ със „Зоопарк Пловдив“.

Замразяват заплатите в Община Пловдив, обединяват "Чистота" и "Паркове и градини"Пловдив е в тежко финансово състояние, посочи Здравко Димитров