Два отвода от наредената листа на инфарктния пленум. От мястото си се отказа Янаки Стоилов. Той беше подреден от червения лидер Корнелия Нинова на второ място, но пленумът го измести на 12-о. След това решение на Националния съвет той даде отвод и се отказа от мястото си сред кандидатите.

Антон Кутев, който не беше в листата на Нинова, но пленумът нареди на 15-о място, също направи отвод. Така листата вече изглежда по друг начин и в нея влиза Крум Дончев.

Ето я:

1. Елена Йончева
2. Петър Витанов
3. Цветелина Пенкова
4. гражданска квота Иво Христов
5. Сергей Станишев
6. Иван Кръстев
7. Деница Златева
8. Румен Гечев
9. Момчил Неков
10. Велизар Енчев (гр. квота)
11. Димитър Данчев
12. Тодор Стоилов
13. Валери Жаблянов
14. Мариела Модева
15. Десислав Тасков
16. Крум Дончев
17. Емил Георгиев (коал. партньор)

"Листата, която беше представена, не получи подкрепа. Имаме една различна листа." Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, след като в крайна сметка влезе в листата на БСП за евровота. "Имаше доста грозни опити да бъде принуден националния съвет", допълни той.

"Моят стремеж беше партията да бъде единна. Всичко, на което бяхме свидетели днес, като един напрегнат пленум, можеше да бъде избегнато", заяви Сергей Станишев.

Той благодари на всички за подкрепата, така че да стане част от листата. "Това, което изживяхме днес, беше много труден пленум. Аз такъв пленум не съм виждал. Това, което националният съвет показа, е съпротива срещу едноличното налагане на воля", допълни Станишев.

По негови думи това показва желание за демократичност. Станишев беше категоричен, че партията трябва да покаже проевропейски позиции.

След инфарктен пленум: Пренаредиха листата на НиноваСтанишев в избираемата зона, Янаки Стоилов извън нея