Два месеца преди евроизборите и седмица след като гръмна "Апартаментгейт" – ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП за изборите.

Това сочи най-новото проучване за разпределението на местата, публикувано днес от Европейския парламент, но с уговорката, че това е моментното състояние към 20 март и все още скандалът с апартаментите на властта не бе избухнал.

Според данните на европейските социолози, към 20 март, ГЕРБ вкарва шестима евродепутати, а БСП петима.

Три седмици по-рано (към 1 март) двете партии бяха с абсолютно изравнени сили, като разликата по между им беше 0,6%.

Сега въз основа на анкета, направена сред българските избиратели, ЕП предвижда, че 37,5% от гласовете ще отидат към ГЕРБ и 31,9% за БСП.

Трети в прогнозата е класирана ДПС с 12,4% подкрепа, което й гарантира два сигурни мандата.

"Демократична България" има симпатиите на 4 на сто, а ВМРО е с 3,9%, което дава на двете формации по един евродепутат.

Шансове за по едно място в Страсбург имат още "Воля" с 3,4% и “Атака” с 2,8 на сто.

НФСБ на Валери Симеонов и АБВ на Румен Петков са с под 2% от симпатиите на анкетираните и отпадат от надпреварата за 17-те български места в Европейския парламент.

Така два месеца преди изборите за Европейски парламент се очаква България да бъде представена със седем депутати в ЕНП (ГЕРБ+ДСБ), петима при социалистите, двама при либералите и останалите три при консерваторите и крайната десница.

В европейски мащаб също се предвижда групата на ЕНП да е с най-много евродепутати - 188 (217 сега), следвана от социалистите с 142 (186 сега) и либералите с 72-ма евродепутати (68 сега). Трите най-големи групи, които са проевропейски ориентирани, ще имат общо 57% от евродепутатите в следващия парламент.

Четвърта сила ще е крайната десница "Европейски национален фронт", в която влизат френската "Национален съюз" на Марин Льо Пен и "Северната лига" на Матео Салвини с 61 евродепутати, следвана от Зелените с 51.