ДПС ще подкрепи правителство на новите партии в Народното събрание, заяви на брифинг председателят на партията Мустафа Карадайъ. Той заяви, че ГЕРБ и БСП са загубили тежко тези избори, като са им паднали съществено гласовете и мандатите. В същото време ДПС е увеличила резултата си и депутатски места.

„Политическата ни оценка я заявихме в изборната нощ, българските избиратели гласуваха с желание за промяна. За нас може да кажем, че ние от ДПС, започнахме промяната от себе си. Още през 2017 на Евроизборите и на местните избори заложихме на младите. Сега отново сме една от най-младите листи.  Ние от ДПС явно сме в тон и с крак, това което заявиха българските избиратели”, каза Карадайъ. Той припомни словото на почетният председател на партията Ахмед Доган, който каза през 2018 година, че е време партиите у нас да превъзмогнат своето политическо его и да се вдигне стандарта на живот.

„ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите са партии ГЕРБ и ДПС. България трябва да участва в общия европейския дебат, който тече в момента. Водени от грижата за хората и страната, бихме подкрепили кабинет на новите партии в Народно събрание. Без да участваме в него. Можем да предложим примерни цели, без да държим точно те да бъдат.Ако трите партии не успят да реализират кабинет, готови сме за избори”, каза лидерът на ДПС.