ДПС излезе с нови предложения за ремонт на Изборния кодекс. От партията настояват предизборната кампанията да се води и на чудж език. Сегашното законодателство изрично казва, че агитацията може да се прави само на български, а битката за отмяна на тази разпоредба Движението води от години.

При всяка предизборна кампания поне един представител на партията получава глоба заради агитация на турски, а по традиция в Кърджали председателят на ДПС говори на майчин език.

Предложенията на партията на Мудстафа Карадайъ за нов ремонт на Изборния кодекс идват веднага, след като депутатите отхвърлиха единодушно ветото на президента. Дръжавният глава Румен Радев върна промените в изборните правила, приети на 14 февруари, заради рязкотото вдигане на прага на преференциите, затрудняването на обжалването на решенията на изборните комисии, както и ограничаването на машинното гласуване само до големи секции.

През февруари, по предложение на ДПС, с помощта на ГЕРБ и НФСБ, парламентът прие предложенията – прагът за преференция да е равен на тежестта един мандат. Така на еврозбори например, за да размести листата кандидат ще трябва да събере около 130 000 преференциални вота, колкото са необхидими за излъчването на един евродепутат.

Държавният глава обяви, че промените са отстъпление от достиженията на изборното право.

Депутатите решиха да не са съобразят с мотивите на държавния глава, но вече са готови да направят ремонт на ремонта. ГЕРБ, по нареждане на премиера и техен лидер Бойко Борисов, скоростно внесоха промени в кодекса заради недоволството срещу обезмислянето на преференциите. С тях прагът се връща на 5 на сто от подадените гласове са съответната листа за европейски и парламентарни и 7 на сто за местни.

В новия си пакет промени обаче ДПС продължава да настоява за висок праг на преференциите. НФСБ също не са се отказали от тази своя теза, макар че не са внесли собствен пакет промени. От Движението искат още за улесняване на откриването на секции зад граница, както и отпадане на уседналостта за местни и евроизбори.

В момента, за да има право на глас на вота за местна власт, избирателят трябва да е живял поне шест месеца в съответното населено място. За да може да гласува на евроизбори пък трябва поне последните три месеца да е живял в България или друга държава от Евросъюза. ДПС настовята и тази норма да отпадне.

Двата законопроекта на промяна на Изборния кодекс вероятно ще влязат в правна комисия следващата седмица.

Днес изтича и срокът на номинации на нови членове на Централната избирателна комисия. ГЕРБ ще излъчат 7 души, БСП - 6, ДПС, патриотите и Воля по двама. Засега изглежда, че ГЕРБ ще запази голяма част от сегашните си представители в изборната администрация.

БСП пък са взели решение на Изпълнително бюро да предложат нови имена. Така сегашният председател на ЦИК Ивилина Алексиева, която е тяхна квота вероятно ще се сбогува с поста си. Червените засега са категорични, че няма да се върнат в пленарна зала дори за гласуването на собствените си кандидати.