Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че при изтекъл мандат на Централната избирателна комисия е редно да бъде избран нов състав. Мнението му е обратно на досегашното становище на ГЕРБ, че сегашната ЦИК може да организира евроизборите през май, въпреки изтичането на мандата й на 21 март. За избор на нови членове на комисията настоява БСП, която получи подкрепа и от ВМРО.   

 „ЦИК е господарят на изборния процес. Безспорно в случая около срока на действие на комисията се търси да бъде генериран някакви политически капитал. Редно е при изтекъл мандатът да бъде избрана нова комисия. Има и други варианти. Например с решение на Министерски съвет да бъде удължен мандата на действащия състав на ЦИК. Надявам се да има титулярна избирателна комисия и подобни ситуации да не слагат петно върху изборния процес”, каза Дончев.

Той коментира и заплахите за хибридни атаки по време на евроизборите.

„През 2015 година имаше сериозен опит да бъде спрян изборният процес, нормално е да имаме готовност за всякакви опити за вмешателство в процеса. Ще вземем мерки, включително при киберсигурността и ще направим всичко, което можем”, увери вицепремиерът.

 Той обеща да провери и твърденията, че венецуелската петролна компания се е опитала да прехвърли пари в България чрез брокерска къща.