„Ние може да бъдем силен коректив в новото управление на страната. Това е важно за едно стабилно управление, което има нужда от силна опозиция”, каза Томислав Дончев на въпрос готви ли се ГЕРБ да не бъдат в следващото правителство. Относно предстоящият конгрес на ГЕРБ на 11 май Дончев каза, че ще има много промени.

„Промени ще има както персонални, така и структурни, така и за начините ни за общуването с хората. Трябват постоянно реформи, за да бъдем по-близо до хората. Това ще е основната ни функция в следващите месеци, за да може да се борим за доверие”, каза вицепремиерът.

Даниел Митов заяви, че президентът има своето участие в управлението на процеси в момента, като  очевидно е неговото желание да състави кабинет, като това желание излиза от всяка пора на президентското тяло.

Относно кабинетът, който ще бъде предложен от ГЕРБ, Дончев заяви не пожела да коментира имена в него, но каза, че ще има промяна и приемственост. На въпрос дали трябва да има предсрочни избори, вторият вицепремиерът отговори така:

„ Демокрацията никога не може да бъде предозирана. В този смисъл колкото пъти трябват избори, толкова ще бъдат проведени. Няма как един политик да се притеснява да отиде на проверка и състезание. Политиката е преди всичко доверие, дори да ги правиш както трябва нещата, ако не си го обяснил добре – може да има обратен ефект”, каза Дончев. Той допълни, че не са водени разговори или преговори с други политически партии до този момент.

Няма тема, по която да не могат да се водят разговори, посочи Томислав Дончев за мажоритарните избори, лансирани в програмата на Слави Трифонов. Големи компромиси в политиката не са желателни, стана още ясно от изказването му.