ГЕРБ ще бъде конструктивна опозиция, която ще работи за възстановяването на нормалността държавата след хаоса, който внесе служебния кабинет. Това заяви говорителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Предсрочните избори не излъчиха категоричен победител.  Това се случи на фона на ниска избирателна активност и явен натиск от служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Действията на представителите на служебния кабинет – разчертаха нови разделителни линии в обществото, вотът вместо да реши политическа криза - я задълбочи”, каза Атанасова. Тя каза, че има фрагментация в парламента, която не може структурира стабилно управление.

„ Ние ще бъдем силна, конструктивна и компетентна опозиция. Нашият основен опонент няма да са управляващите партии, които  и да се те,  а ще е хаосът и безотговорността в държавата. За разлика от другите партии ние  не разчитаме резултатът като изборна победа, за който и да е. Това изисква от всички нас да възстановим политическия диалог и формиране на национално единство, това са най-важните услови за решаването на здравните, социалните и икономически проблеми. Загрижени сме, че в приоритетите на ИТН не видяхме да бъде адресирано решаването на нито едно от тези предизвикателства.

След провала на 45-ият парламент сме изправени пред възможността България да се управлява по мнозинства по интереси, а отговорността няма да бъде поета и ще имаме правителство тип Беров и Орешарски.   Те завършиха с крах, а безотговорността се плаща от българските граждани.

ГЕРБ – СДС няма да подкрепи такъв тип правителство, защото когато сме участвали в управлението, сме носили отровност за решенията.

Ние ще бъдем опозиция -  няма как да подкрепим неолиберална програма, чийто акценти са поставени върху приватизацията на ББР, концесиониране на магистрали и съкращаване на разходи. Тези, които са заблуждават, че тази политика е дясна, всъщност са реалности от края на миналия век”, каза още Атанасова. Тя допълни, че от ГЕРБ – СДС са готови да водят политически диалог, който е най-важното за една демократична система, която да възстанови нормалния политически живот.