130 000 лева отпуска Народното събрание през обществена поръчка за организацията на юбилейното заседание във Велико Търново, което ще се проведе 16 април.

То е по повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Срещу 110 хиляди лева без ДДС, което прави малко над 130 000 лева, Народото събрание иска да наеме фирма, която да осигури озвучителна техника и видеооборудване за самото заседание, както и за културната програма, която парламентът ще организира.

Фирмата ще трябва да организира и транспорт – за до 500 души. Според изискванията те ще бъдат превозени от София до Търново в 20 луксозни автобуса.

В цената от 130 000 лева е включена и организацията на коктейл и обяд за гостите. Освен това е предвидено и наемането на екскурзоводи и организирането на специални турове из Търново. Освен самите депутати на заседанието ще бъдат поканени още дипломати, представители на изпълнителната власт, както и на други институции.

В изискванията на обявената обществена поръчка е пособчено още, че фирмите, които искат да участват трябва да са вписани в регистъра за туроператори, както и в последните три години да е организирал поне едно подобно събитие. Победителят ще бъде избран на принципа на най-изгодната икономическа оферта.

В цената от 130 000 лева за организацията не влиза хотелското настаняване. По информация на TrafficNew депутатите се подготвят да резервират между една и две нощувки в Старопрестоланата столица. Те пък ще бъдат изплатени като командировъчни на депутатите, ако те преценят. 

По наша информация, въпреки че бойкотират заседанията на парламента, депутатите от БСП ще присъстват на тържественото заседание по повод 140 години от приемането на Търновската конституция. Решение на Изпълнителното бюро предвижда червените да прекратят бойкота, но само за 16 април.

Депутатите от БСП обаче ще трябва сами да изплатят нощувките и транспорта си.