Депутатите обсъждат предложението на парламентарната група на БСП да се заседава извънредно в събота и в следващия вторник, 7 септември, за да бъдат приети законопроектите за изменение и допълнение на държавния бюджет.

Предложението на БСП е комисията по бюджет и финанси да проведе своето извънредно заседание в събота, 4 септември. БСП предлага парламентът да заседава извънредно и на 7 септември, вторник като заседанието продължи до окончателното приемане на бюджетите на второ четене на здравната каса, данък общ доход от държавния бюджет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя парламентът да заседава ударно заради създалата се ситуация. Тя подчерта, че социалистите ще задържат мандата до актуализацията на бюджета. Нинова обаче не вижда подкрепа.

„От фактите, които виждате в последните дни, усилията ни засега не биват оценявани адекватно от колегите, които поканихме на разговори въпреки нашата диалогичност, търпение, призив за разум и отговорност пред държавата и пред народа. Особено сложен става този разговор след вчерашната позиция на „Демократична България“ изобщо да не дойдат на разговори и там да заявят открито мнението си.“

Последва остра реакция. Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заяви, че приемането на закони на бегом не е рационална идея.

„Ако актуализацията на бюджета е важна за страната, е добре тя да бъде направена точно, детайлно, със съответните изчисления, а не на бегом, за да ходим на избори на октомврийската революция.“

Мария Капон намекна за задкулисие.

„Явно има други телефонни обаждания, които диктуват отнякъде на едни или други как да променят нещата.“

Борислав Сандов от „Демократична България“ е на мнение, че БСП не осъзнава ситуацията.

„Може би някой в тази среща е кимнал в неподходящ момент, за да разберат колегите от БСП, че вие всъщност сте съгласни. Сега разбирате ли защо ние не отиваме на такива срещи, които всъщност са празен пиар, и които после се интерпретират по начина, по който госпожа Нинова прецени.“

Мая Манолова декларира, че не е възможно парламентът да се занимава само с бюджета, тъй като ще се блокира приемането на другите закони, касаещи съдебната реформа, Националната служба за охрана и отбраната.

"Този парламент е пълен с лицемерие. Днес е денят за лицемерие на БСП. Това, което предлагат БСП под формата на загриженост за приемането на бюджета, значи да се съкрати Народното събрание от 5 до 7 дни. Причината не е бюджетът, а че ако не бъде прекратен в този срок може да приемат промените, касаещи ограничаване на правомощията на главния прокурор, нов закон за НСО, следствието и прокуратурата. Затова БСП драпа заедно с ГЕРБ, подозирам и с ДПС. Ако ДПС ме опровергаят, но в момента ГЕРБ и БСП са в коалиция докато се правят на опозиция. Днес лицемерието ви е очеизвадно и отново се гушнахте с герб, госпожо Нинова. Ако това предложение на БСП мине те трябва да изпратят шоколадови бонбони и букет цвета на г-н Иван Гешев", довърши още Тошко Йорданов.

След това изказване стана ясно, че дори днес да се състои планираната консултация между БСП и ИТН, то шансовете за съставяне на правителство са нулеви. 

Дебатите в парламента продължават.