Отиваме на консултациите при президента с готовност да представим кабинет, въпреки че знаем, че има мнозинство срещу нас в парламента. Нашето окончателно предложение за министър-председател е Даниел Митов. Решението е общо на цялата партия. Имаме готовност да представим кабинет. Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Тя съобщи, че предложеният кабинет ще бъде комбинация от нови и стари лица. За себе си беше категорична, че ще заеме парламентарно място, а не министерско.

„Отчетохме сериозни постижения като повишението на учителските заплати и нарастването на БВП. Това са знаци, че страната се развива добре. До този момент сме взели само 800 милиона лева дългове“, коментира социалният министър в оставка. Припомни още, че страната ни е влязла в чакалнята на еврозоната през мандата на ГЕРБ.

По думите ѝ Костадин Ангелов е бил успешен министър и може да очакваме, че ще бъде част от състава, който ГЕРБ смята да предложи на народното събрание.

„Това, което се случва в народното събрание не е опит да бъде изслушан министър-председателят, а да бъде унижен. На министър Дончев не му беше дадена думата са говори по плана за възстановяване и устойчивост, въпреки че той беше отговорен за него. Очевидно е, че това викане има други цели“, категорична беше Сачева. Според нея няма искрен интерес към работата на предишния кабинет. Като пример за противопоставяне тя даде допълнителните 50 лв. за пенсионерите.

По думите ѝ дейността на премиера е абсолютно публична. Борисов често е получавал упреци, че не работи в екип, но работата на министерски съвет е показала друго. Всеки от министрите е имал възможност да обясни и комуникира взетите решения и политики в ресора си.

Планът за възстановяване и устойчивост получава несъстоятелни упреци според Сачева: „Предвидени са средства за деинституционализация на домовете за стари хора. Планът изобщо не е за асфалт. Това са думи на хора, които не са го прегледали. Това не е планът на ГЕРБ, а на България“. Тя беше категорична, че България няма да загуби пари, ако планът не бъде внесен веднага, но ще доведе до забавяне на средствата.

По темата за пенсиите социалният министър съобщи, че ще има инденксация от 5%.