Десетки развяти знамена, георгиевски лентички, портрети от Безсмъртния полк, полева кухня и военна палатка с автентични оръжия от Втората световна война - това е в момента върхът на Бунарджика в Пловдив. Стотици пловдивчани, руски граждани и признателни българи се качиха на Альоша, за да положат венци и цветя на паметника по повод 73-годишнина от победата над хитлерофашистка Германия.

Тук са и представители на Посолството на Руската федерация в София, водени от Негово Превъзходителство Анатолий Анатолиевич Макаров – извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация, Почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, посланикът на република Молдова Н. Пр. г-н Штефан Горда и почетният консул Веселин Чипев, дипломатически представителства, и организации. Многобройна е групата на руски клуб в Пазарджик, повече от 50 души са дошли под тепетата за тържественото честване на Деня на победата.

Всички те ще могат да опитат и автентична фронтова храна, с която са се хранили съветските войници, сандвич и чаша с водка. Дошлите на Альоша имаха възможност да разгледат и военна палатка с автентични оръжия от Втората световна война. По традиция по-рано днес беше отслужена панихида на гробовете на руските войни в Централния траурен парк в Пловдив.

Да изразят своята признателност към загиналите за освобождаването на Европа от фашизма, да напомнят за оная безумна война с нацистка Германия, за подвига и за самоопределянето на един народ бяха дошли и деца, и възрастни.