Дават 10 години на мюфтойството да си плати дълговете

НАП поема контрола над задълженията на религиите


10 години ще имат религиозните институции у нас, за да платят задълженията си към държавата. Днес изтича срокът за предложения между първо и второ четене в Закона за вероизповеданията. Текстът за десетилетието идва от ГЕРБ.  По този начин те ревизират първоначалното си съвместно предложение с ДПС за данъчна амнистия.

Идеята предизвика сериозни брожения най-вече поради факта, че мюфтийството има най-сериозен дълг към държавата - малко над 8 млн лева.

“Няма опрощаване, има отсрочване и за това в момента правим тази промяна. За да може да се договарят и да се изплашат задълженията в рамките на 10 години”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Текстът, който ще намери място в закона за вероизповеданията е подобен на съществуващ в ДОПК. Той обаче не може да се приложи за религиите.

“За срока на отсрочване тече лихва, изисква се предварително обезпечение. НАП ще е оторизиран да издаде акта и да следи цялата процедура”, разясни процедурите шефът на бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

ДПС все още запазват мълчание как приемат решението на ГЕРБ да отмени данъчната амнистия. Те стояха твърдо зад опрощаването на дълговете. Обединените патриоти са доволни от решението на партньорите си в управлението да дадат заден ход от тази идея.