Милиарди левове държавни пари са раздадени без обществени поръчки. Това обявиха на брифинг трима министри от служебния кабинет – регионалният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев.

„Публичните предприятия са сключили договори за над 20 милиарда лева. От тях 11,7 млрд. са били с поръчки, а 8,6 милиарда са раздадени без”, каза финансовият министър Асен Василев.

Като пример за недобросъвестно изразходване на държавни средства от МС посочиха магистралите.

„През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради „Хемус”. След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала „Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата", обясни Кирил Петков.

Министрите увериха, че строителството на магистралата няма да спира. 

Проверките показвали още, че „Автомагистрали" са сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. За 3-4 дни са им преведени авансово 188 млн. лв.

Комитова обясни, че в много обществените поръчки е прилагана процедурата „инженеринг”.

„Чрез нея всички цифри и стойности могат да се завишават многократно”, каза Комитова. И даде пример – ако на изпълнителя му трябват 100 кубика чакъл, той може да напише, че са му нужни 500 и няма кой да докаже, че не е така.

„Инженерингът се възлага на една и съща фирма да направи проект на хартия и на същата фирма да го изпълни. Тя си наема и надзорна компания да следи качеството”, обясни Комитова.