Двете партии, с които ГЕРБ се опита да води консултации за подкрепа на предложения от тях кабинет, отказват дори да стигнат до дебат. За това потвърди днес кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов. Затова утре ще бъде свикана Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на която ще бъдат взети решения как да се процедира от тук насетне с връчения на политическата формация мандат. 

"Има такъв народ отказа и днес да водим разговори, предизборните им ангажименти изключвали разговори с партии от "статуквото". Но нека не забравяме, че зад тези така наречени партии стоят много български избиратели. Рискът е да изпаднем в ситуация, в която няма стабилно управление и българските граждани няма да знаят какво могат да очакват, тъй като няма да има предвидим политически процес", посочи Митов. 

Даниел Митов не изключи възможност все пак да се стигне до предложение на кабинета за гласуване в Народното събрание, макар и да няма очевидна подкрепа от поканените като партньори партии. 

"Изпълнителна комисия ще бъде свикана утре и ГЕРБ и ще вземем решение за мандата, което ще обявим. Не изключвам на комисията да има предложения за внасяне на проекта за състав на Правителство в Народното събрание, може и все пак да се стигне до предложение, но това ще се реши на ИК утре", посочи Митов. 

По думите му до момента от ГЕРБ нямаме никаква информация какво правят и други партии.

"Те водят задкулисни разговори и никой не знае с кой, за какво говори, за какви имена", посочи Митов и допълни: "За да подкрепиш нещо, то трябва да се материализира с ясни лица и ясни политики. Такова нещо няма за момента и затова не можем да коментираме дали бихме подкрепили нещо подобно". 

С БСП сме идеологически опоненти и не можем да ги подкрепим, съобщи Даниел Митов.