ГЕРБ печели 14-ти избори, който се провежда от създаването на партията и петите парламентарни избори. Партията има победа в 24 изборни района, БСП в 3, ДБ - в 2, ИТН - в 1 , ДПС - в 1, коментира Цветан Паунов. Той определи представянето на партията като много добро, като изтъкна, че има райони, в които през последните години е имало проблем със структурите, но сега партията печели там. За пример бе даден Плевен.

"В Добрич запазваме два мандата, във Видин увеличихме мандатите от 1 на 2. В Благоевград - също. ГЕРБ победи в 168 общини, в които живее 77 % от българското население" , за населението. 

Демографският профил на избирателите също е устойчив.  Най- много са избиратели от възрастова група 30-60 години, това са хората които създават икономиката на страната. 42% от тях са вишисти, 40 % от избирателите са от областните градове, а 42 %  от живеещите в села също дават своя вот за ГЕРБ. 

Заключенията на доклада на ОССЕ са че, че проведените избори са демократични и са спазени всички законови процедури.  

"От тук нататък трябва да си дадем сметка, че ГЕРБ спечели тези избори с голяма преднина и не може да бъде заобикалян като фактор при съставяне на правителсто. Сред нашите партньори в Европа основните въпроси не са как са протекли изборите, а дали ще има стабилно и добро правителство, което ще задълбочава участието на страна в европейските или евроатлантическите структури, или някаква амалгама с неясни планове" заяви Даниел Митов. Той предупреди , че в ГЕРБ са разтревожени от опитите на някои партии да вкарат БСП в управлението през задния вход.