Кандидатът за кмет Дани Каназирева, отговаря на някои от най-важните въпроси, които вълнуват пловдивчани. Вижте и отговорите й:

-Г-жо Каназирева, повечето агенции прогнозират балотаж между Вас и действащия кмет. Готова ли сте за този момент и каква ще бъде стратегията Ви?

Аз съм готова не само да стигна до балотаж. С моя екип сме готови да излезем победители на балотажа. Казвам го, не за да демонстрирам самочувствие, а защото моят успех би бил сериозна крачка към осъзнатият мажоритарен вот.

Изцяло пловдивската партия „Съюз за Пловдив“ е единствената регионална организация и достигането до балотаж ще бъде пробив в овехтялата партийна система. Истински се надявам нашият град да направи решителна първа крачка към този пробив.

-Иван Тотев не спира да се хвали какво е открил – фонтани, спортна зала, а от друга страна го наричат олигарх и му посочват хотелите, къщата, фирмите. Това ли са най-важните неща за пловдивчани?

Истината е, че докато продължаваме да следваме този порочен модел на зависимости, на приятелски фирми, на безобразно харчене на ресурса на града ни по начина, по който сега се прави, ще възпроизвеждаме все един и същи начин на управление – досегашният. Този модел винаги ще води до това – хората да получават лъскави и шумни откривания, а кметът да се превръща в местен олигарх. Затова ние от „Съюз за Пловдив“ не се занимаваме с личността на кмета – той е човек от проблема, а не от решението.

Дали се казва Иван или Драган, няма значение, можеше да е всеки друг партийно зависим. Такива хора не търсят истинска подкрепа от пловдивчани. Те търсят лобита в политическите централи и знаят, че управляват, защото една или друга партия ги е издигнала или подкрепила. Сами никога не биха успяли. Разбират, че времето им във властта е кратко и стремежът им е да се възползват максимално от този златен момент.

Често говорите за този нов модел на управление. Опишете го на практика и с примери?

Не участваме в договорки, защото не чакаме някой да ни спусне или да ни посочи от София. „Съюз за Пловдив“ говори само с пловдивчани и иска само и единствено подкрепата на пловдивчани. Това ми дава свободата, когато успеем, да работя само за Пловдив и пловдивчани, без да имам задължението „да се реванширам“ и „отблагодарявам“ на когото и да е.

Искам да върна уважението към хората, да спра хаоса във взимането на решения, без ясно подредени приоритети, да сложа край на срамните и грозни пазарлъци в Общински съвет, които разграбва Пловдив и най-важното да възстановя принципа за справедливо харчене на средствата.  Хората трябва да виждат, че публичният ресурс, че парите, които плащат, се връщат отново при тях под формата на добра градска среда и качествени обществени услуги. Само даваните общо 37 милиона лева за чистота и озеленяване са напълно достатъчни, за да може във всичките шест района да не остане нито една мръсна площадка, нито една счупена люлка, хората няма да се молят за една пейка или кошче за смет.

-Винаги досега чуваме израза „парите не стигат“. Можете ли да избягате от това?

Не е вярно, че парите не стигат. Парите ги има, пловдивчани ги плащат. Въпросът е как се харчат. Това означава обаче край на източването на парите чрез „наши“ фирми, посочени от партията, от коалиционните партньори или от София. В момента всичко ни излиза по-скъпо, а свършената работа е по-малко с ниско качество и бавни темпове. На второ място трябва да спрем да гледаме на малките и средни търговци като на престъпници, които общината само да глобява и наказва с нови данъци и такси.

Не може повече да се казва на бизнеса: Ако не ме подкрепиш на изборите, ще ти изпратя данъчна ревизия.

Целта на „Съюз за Пловдив“ е хората да имат свободата да работят и да създават нови работни места. А ролята на общината е да въведе ред, да наложи спазване на правилата и с постъпленията да осигури качествена градска среда за абсолютно всички. Нещата започват да изглеждат прости, когато целта ти е да решаваш проблемите, а не да лъжеш хората и да крадеш от тях.

-Имате ли ресурс да промените бързо модела в община Пловдив?

Разбира се. Във управлението са заложени достатъчно механизми, за да се случи всяко решение. В хилядите ми срещи с граждани аз не съм чула нито едно нещо, което да зависи от много пари или от промяна на закон. Всичко е възможно, когато знаеш как и когато искаш да го направиш. Важно е и с какви хора ще го направим.

Ще забраня изразите „не мога“ и „няма да стане“.

Който ги използва, няма да е в моя екип. Време е  да върнем самочувствието на хората, че нещата зависят от тях. Успеем ли да постигнем това в Пловдив това може да се пренесе като модел и в останалите региони на страната. Защото Пловдив е естествената столица на България, той е специален град, винаги е бил определящ лакмус за политическия живот у нас. Това е моята амбиция. Затова създадохме „Съюз за Пловдив“.

-Говорим за управлението, но хората повече се интересуват от резултатите по улиците. Какво да очакват?

На първо място искам да видя града чист и подреден. Искам Пловдив с нормални условия за живот като градска среда. На второ място - пълна ревизия на данъците и таксите в Пловдив.

Да стане ясно как се формират или по-точно – как се надписват.

Когато постигнем заплащане на реалната стойност на една услуга, това ще ни позволи намаляване на твърде високите данъци и такси. Това ще увеличи приходите в бюджета, защото хората няма да търсят начини да избягват плащането. Това ще даде и глътка въздух на местната икономика, ще се повиши потреблението, ще има нови работни места.

Сред първите задачи е да върнем усещането за сигурност в Пловдив. Премахваме черните дупки, където всичко е позволено. Без да правя разлика между хората по етнически признак, ще кажа категорично –

Стига беззаконие в гетата. Крайно време е да станат нормални квартали.

Това ще постигнем с безкомпромисно налагане на реда и закона, с неотменими санкции за нарушаването на обществения ред, за липсата на чистота и неспазването на правилата. Не искам гласовете на гетата, затова съм директна, че няма да толерирам беззаконието.

Налагаме ред не само по улиците, но и във финансите на Пловдив. Необходима е яснота - парите от данъка за колите да отиват директно за качествени и поддържани улици. Парите от паркирането да отиват за нови паркоместа в централна градска част и в кварталите. Парите от т. нар тротоарно право да изразходват за ремонт на съществуващите и нови тротоари. Крайно време е да спрем практиката всичко да отива в общия кюп, където следите на парите се губят.

Как ще спрете голямото „източване“ на града ни?

С правила. Ще изисквам качество и бързи темпове на работа при ремонтите, както и санкции за неизпълнение на срокове и задължения по договорите с Общината. Спираме разпродажбата на общинските терени, защото сега Общинският съвет се е превърнал в агенция за недвижими имоти. Това ще ни позволи не само да преобразим Пловдив, но и да предоставим редица социални услуги. Сред основните ни приоритети е откриването на денонощни лекарски кабинети във всичките шест района.

Такива съществуваха, но бяха ликвидирани през 2004г. Във всеки район трябва да бъдат открити офиси на общинска издръжка, предоставящи професионални консултации на хората, които имат проблеми с монополните дружества, банките, частните съдебни изпълнители и при управление на етажната собсвеност. Общината ще огласява публично на какви отстъпки и облекчения имат право гражданите, защото в момента тази информация се крие.

-Само нов кмет ли може да донесе промяната? Къде е ролята на Общинския съвет?

Това е най-важната институция в Пловдив. Там обаче се случват и най-грозните пазарлъци и договорки. Затова е много важно „Съюз за Пловдив“ да има повече общински съветници, които да спрат порочните практики на разпродаване на града ни, на необосновано вдигане на такси и данъци, на лоши наредби за паркиране, озеленяване, ред и сигурност. Толкова пловдивчани са се обръщали към мен да подготвя предложения за някоя детска градина, за спиране на неправомерен строеж или с друга молба. Аз съм писала предложенията и съм ги предлагала за гласуване в Общинския съвет, но не са ми достигали гласове, за да бъдат приети. Затова от „Съюз за Пловдив“ имаме нужда от мнозинство в Общински съвет.

Защо ли вие лично заставате начело на листата с кандидати?

Да, за мен това е изключително отговорна задача – застанах начело на листата, защото аз съм човекът, който сформирайки екипа на „Съюз за Пловдив“ в Общински съвет, ще носи отговорност пред пловдивчани. Гордея се, че в миналия мандат нито един общински съветник от „Съюз за Пловдив“ в нито един момент не е залитнал да подкрепя едно или друго решение във вреда на града ни.

„Съюз за Пловдив“ се явява и на трите състезания – и за кмет, и за съветници, и за районни кметове. Защо е важна връзката между тях?

Защото и трите са важни. Кметът управлява града, Общинският съвет гласува всички правила, а районните кметове са връзката между хората от кварталите и администрацията. Не можем да променим модела без усилие от всички. Кметът трябва да даде насоките, визията за развитие на града, да подреди приоритетите в правилната посока. Но повечето неща зависят от гласуването в Общински съвет. Затова моят апел към пловдивчани е поне Общински съвет да запазим за Пловдив, да не се подвеждаме по национални партийни абревиатури, защото местният им пълнеж е жалък. А в следосвобожденския период правото да стават общински съветници са имали само най-достойните и уважавани пловдивчани. Районните кметове пък трябва да познават и да се борят за всяка площадка, всяка градинка, всеки блок, всяка пейка и да защитават интересите на съкварталците си.

Другите кандидати вече активно договарят сътрудничество за втория тур или за след изборите. А Вие?

Аз договарям сътрудничество само с Пловдив. Не само са ми чужди договорките и не ги правя, но и не раздавам постове. Всеки може да попита когото и да било от „Съюз за Пловдив“ и да се убеди, че аз на никого не съм обещавала пост. Щастлива съм, че мога да гледам в очите пловдивчани без да се срамувам, защото никога не съм влязла в договорки и смятам и занапред да следвам този свой принцип. Това което ще кажа, когато стигна на балотаж, мога да го кажа още отсега: не искам партийна подкрепа, искам подкрепа от Пловдив.

За да мога свободно, без зависимости, да работя за Пловдив и да взимам свободно решенията, които смятам за полезни за развитието на града ни.

-Мръсната кампания няма ли да ви разочарова?

Аз не се притеснявам от нищо в своята биография и политическа дейност. Който иска, нека се занимава с черна кампания. Не ме интересуват другите, не ме интересуват схемите им. Нямам излишно време за губене. 

Още новини четете ТУК