"Ще работя за укрепване на националната система на основни секторни политики, а именно ранното детско развитие, детското и майчино здравеопазване, закрила на децата, детското и младежко правосъдие, както и за утвърждаване на единен, цялостен интегриран подход към ранните години във всички секторни политики"

Подкрепа за младите семейства с деца е основен стълб в програмата на коалиция ГЕРБ – СДС. Кандидатът за депутат от Пловдив – град д-р Надя Танева е начертала основните приоритети, по които ще работи в следващия парламент, ако получи доверието на пловдивчани.  Тя изреди редица мерки и програми, които правителството на ГЕРБ осигури, както през 2020 г., така и през 2021 година.

„ГЕРБ осигури средства за подкрепа на родителите, на които се е наложи да останат вкъщи и да се грижат за децата си, докато са затворени училищата, детските градини и ясли.По тази мярка до момента са се възползвали 41 000 семейства и общата сума вече е 73 милиона лева”, изтъкна директорът на „Социално подпомагане – Пловдив. Тя допълни, че  важна мярка е и подкрепата на правителството за родители на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски градини и ясли, поради липса на места.

„Тази мярка предвижда да компенсира родителите, като възстановява платените от тях средства за таксите в частните детски градини. Другото важно облекчение за родителите е въведеното данъчно облекчение за деца върху годишната данъчна основа, като сумата нарасна в пъти - за едно дете от 20 лева на 200 лева, за две деца от 40 лева на 400 лева , за три и повече деца от 60 лева на 600 лева.За родителите на деца с увреждания сумата,с която се намаля годишната данъчна основа е 2000 лева”, обясни Танева.

Освен това всички семейства със записани деца от първи до осми клас ще получат по 300 лева помощ.  Друга мярка е по програмата „Родители в заетост”, от която могат да се възползват родители, ползващи детегледачка.

Друг група, която има нужда от подкрепа, са младите хора, които нямат работа и не учат.  За тях има редица програми за насърчаване на заетостта.

„Както става ясно, фактите сами по себе си говорят за постигнатото от правителството на ГЕРБ. Всички политики, заложени  в управленската програма на ГЕРБ са реално изпълними, като през годините сме доказали, че не се дават празни обещания. Това е най- важното доказателство, че в бъдещото управление на ГЕРБ всички сектори ще продължават да се развиват”, изтъкна д-р Танева.

Тя изтъква, че инвестициите в грижите в ранна детска възраст са ключова предпоставка за осигуряване на възможности за най-добър старт в живота на всички деца, насърчаване на пълноценното им личностно развитие, както и за прекъсване на предаването на бедността между поколенията.

„Ще работя за подобряване положението на детето, както и към промяна на семейната система, с оглед повишаване на нейния капацитет за грижа, сигурност и безопасност.

Вече съм подписала декларация „ Стани защитник на децата „ и с удоволствие станах член на „ Парламентарната група за децата“, с което гарантирам ,че както досега ще продължавам да бъда защитник на  най–добрия интерес на детето. Ще използвам парламентарната трибуна за популяризирам  най-добрите практики и възможности за развитие на всяко дете”,  казва Танева.

Един от основните приоритети, който е заложен в програмата на ГЕРБ е изцяло нов начин на подпомагане на семейните помощи, за да достигат до тези, които имат нужда.  

Д-р Надя Танева: Искам да бъда емисар на политики, които ще подобрят живота на хоратаЕдна от целите ми е социалните работници да се гордеят с работата си, каза кандидатът за депутат от коалиция ГЕРБ – СДС

„Идеята е всяко семейство да бъде разгледано индивидуално спрямо неговия социален статус, работно място и моментно положение.  Взимайки всички тези фактори ще бъде прецизирано дали трябва им да се отпуснат надбавки за конкретното семейство. Подоходният метод не винаги хваща реалното състояние на семействата, за това смятам, че трябва бъде променен критерия”

В програмата  за бъдещо управление на  коалиция ГЕРБ – СДС е поставен  и акцент за   подобряване качеството на живот на хората с увреждания , а именно да насърчава укрепването на приобщаващата среда за хората с увреждания по начин, който да позволи пълноправното им и активно участие в обществения живот.

Основните мерки, които са залегнали в управленската програма за хората с увреждания:

-Усъвършенстване на законодателството, с цел гарантиране на възможности на човека с увреждане по активен и отговорен начин да избира и управлява процеса по ползване на лична помощ, социални и подкрепящи услуги, което да му позволи да води независим и достоен живот в избраната от него общност;

-Дейности за преодоляване на стереотипи и дискриминационни практики спрямо хората с увреждания;

-Промени в законодателството, които да доведат до пълна забрана за отказ от предоставяне на разумни улеснения за хората с увреждания във всички сфери на социалния живот;

-Законодателни промени, гарантиращи достъпна домашна и трудова среда, достъпни обществени услуги и транспорт; достъпна информация и др., които да доведат до гарантиране на правата на хората с увреждания и активното им включване в социалния и обществен живот; 

-Разработване на програми за рехабилитация, които да отговарят на потребностите на хората с увреждания;

-Реформиране на медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, по начин позволяващ включване на модела за правата на човека при хората с увреждания в процеса на оценката, което да доведе до осигуряване на хората с увреждания на адекватен жизнен стандарт на живот ;

-Разширяване на възможностите за участие на хората с увреждания в пазара на труда, посредством осигуряване на специализирано трудово посредничество за хора с увреждания, вкл. дистанционно; разширяване обхвата на прилагане на Стандартизиран пакет от услуги за хора с трайни увреждания и други мерки;

-Разширяване на мерките за включване на подлежащите на задължително предучилищно и училищно образование деца и младежи със специални образователни потребности, които не са записани в никаква форма на обучение и др.

Важни  са и  мерките насочени към продължаване на сътрудничеството с организациите на и за хората с увреждания, които също са пряко ангажирани с  преодоляване на социалната изолация и активно включване в политическия и обществен живот в страната.

За пенсионерите и уязвимите групи:

-Предвиденото увеличение на пенсиите е реално изпълнима част от програмата на ГЕРБ, тъй като средствата са предвидени .Това са 47 милиона лева за еднократна добавка за пенсионерите с пенсии от 300 до 369лв. Това касае 392 000 пенсионери в страната. Продължава и през април изплащането на добавката от 50 лева.

- За пенсионерите и уязвимите групи с ниски доходи или без доходи функционират програмите Топъл обяд и Патронажна грижа.

- В община Пловдив повече от 2000 възрастни хора, които са сами или трудно се самообслужват получават подкрепа от „Мобилни социални екипи“ .Това е програма финансирана от общината и се реализира от БЧК.

 -От 01.01.2021г. стартира и Асистенската подкрепа по закона за Социални услуги , повече от 800 лица в община Пловдив ще получават ежедневна подкрепа.

Д-р Надя Танева е на 45 години, родена и израснала в Пловдив. Повече от 20 години тя работи в сферата на социалната политика и услуги, като целият й професионален път е преминал в този сектор.  Притежава докторска дисертация по специална педагогика, като й предстои да защити и доцентура. Има три магистратури - Българска филология,  Психология и Управление на социални дейности.

В професионален план е започнала от най-ниското стъпало – социален работник, като 10 години е работила в Център за настаняване от семеен тип. След това е зам.-управител на Центъра, а от 10 години е директор на  „Социално подпомагане – Пловдив”. Надя Танева е от учредителите на ГЕРБ в Пловдив, като в мандата  2007 – 2011 година е общински съветник. За парламентарните избори е на 7-мо място в листата на коалиция „ГЕРБ – СДС” в 16 МИР.

Коалиция ГЕРБ – СДС е с номер 28 в интегралната бюлетина!

Коалиция ГЕРБ – СДС е с номер 28 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!