Очевидно провокиран от изнервения протест пред сградата на Министерския съвет (МС) в сряда, премиерът Бойко Борисов освободи от длъжност заместника на Порожанов Цветан Димитров, както настояваха протестиращите. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието с представители на протестиращите животновъди, съобщи правителствената информационна служба.

Борисов е разпоредил още на Порожанов да освободи и шефовете на дирекциите "Животновъдство" и "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" - Златка Възелова и Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.

Животновъдите настояваха за оставките на тримата, без Синапов, твърдейки, че те са отговорни за приемането на спорната Наредба 3, довела до разцепление в бранша, съобщи mediapool.bg. Именно чрез нея се разпределят около 120 млн. лв. годишно от еврофондовете за животновъдния бранш.

Припомняме, протестиращи фермери се опитаха да нахлуят в сградата на Министерския съвет. Стотици се събраха под прозорците на властта за няколко часа, за изразят недоволството си срещу унищожаването на животни и кризата в сектора, заплашен от фалит. Те разливаха мляко и горяха вълна.

На излизане от срещата Караколев обяви, че исканията на протестиращите са удоволетворени.

Напрежението ескалира! Животновъди опитаха да нахлуят в Министерския съветТе изпълниха заканата си и започнаха да горят вълна в знак на протест