Като победител в предстоящите избори се очертава партия ГЕРБ, която има около 2% преднина пред БСП, сочат резултатите от проучване на социологическа агенция "Маркет Линкс".

Изследването е осъществено по поръчка на bTV. Проведено е сред 1024 лица над 18 години, в периода 11-19 май по метода на прякото-лично интервю.

"През този месец резултатите от социологическото проучване посочват обръщане на тенденциите", обясни социологът Добромир Живков.

По думите му това се дължи на по-активната кампания на ГЕРБ, особено в лицето на премиера Бойко Борисов.

"Когато премиерът излезе и говори, и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват", посочи социологът.

Живков отбеляза, че за обръщането на резултата трябва да се има предвид мащаба на кампанията и медийното присъствие на ГЕРБ.

От данните на "Маркет Линкс" става видно, че четири партии със сигурност ще успеят да изпратят евродепутати, като е много вероятно те да са и пет. Петата партия е "Демократична България", а четвъртата ВМРО, като преди тях на трето място е ДПС.

Според проучването ГЕРБ получава 29,6% от доверието на избирателите, БСП - 27,5%, ДПС - 6,9%, ВМРО-БНД - 5,7%, Демократична България - 4,7%.

Избирателната активност ще е близка до тази на последните избори за европейски парламент или над 35%. Обикновено казваме, че ще гласуваме, но след това сме разколебани, обясни Добромир Живков.

Оценката на работата на българските евродепутати е ниска, тя е малко над среден 3, обясни социологът.

-----------------------

Изследването на "Маркет Линкс" е осъществено по поръчка на bTV. Проведено е сред 1024 лица над 18 години, в периода 11-19 май по метода на прякото-лично интервю.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!