Голяма част от червените депутати не са получили заплати за миналия месец, научи TrafficNews. Парите на народните представители обикновено се превеждат около 25-то число на месеца. Този път преди Великден, представителите на БСП в Народното събрание не са получили нищо или суми около 100 лева.

Червените депутати бойкотират работата на парламента и не участват в пленарни заседания и в заседания на комисии от февруари месец. Тогава те напуснаха заради несъгласие с промените в Изборния кодекс.

По правилник обаче депутати получават една трета от заплатата си дори да не присъстват на нито един пленарен ден. Така, при основна заплата 3800 лева, те би трябвало да получават малко над 1200.

Масово обаче това не се случва. TrafficNews научи, че за април на практика повечето червените депутати не са взели пари или те са около 100 лева, а за март има народни представителите от левицата, които са получили по 80 лева. Причините не са ясни, а БСП не повдигат въпроса, защото още при напускането си обявиха, че ще се откажат от всякакво възнаграждение. По-късно обаче стана ясно, че няма правила, по които това да се случи.

Депутатът от Обединените патриоти и лидер на НФСБ Валери Симеонов внесе предложения при три поредните отсъствия или общо пет за месец да се удържа цялата заплата, а не както сега две трети. Предложението обаче остана на трупчета.

"Цакат ни с финансовите правила", обясняват социалистите. Тяхното тълкувание е, че им удържат парите за осигуровки и така на практика остават без заплати. Самите те обаче не са проверявали в деловодството.

Част от тях вече са доста изнервени заради бойкота. Очакванията обаче са след евроизборите на 26 май парламентарната група на БСП да се върне в Народното събрание. Изказвания в тази посока направиха различни фигури от червените.

"Убедена съм, че ще се върнем в парламента като победители на предстоящите избори", каза преди месец пред България Он Ер Ирена Анастасова, която е секретар на парламентарната група. Очаквания БСП да се върнат в пленарната зала след евроизборите има и у управляващите.