БСП призоваха и Обединените патриоти да не се регистрират на заседанието, на което ще се разглежда окончателно дали да се опростят дълговете на Главното мюфтийство.

Миналата седмица депутатите от ГЕРБ и ДПС приеха на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се заличават задълженията на религиите към държавата. Мюфтийството дължи около 8 млн. лева.

"Колеги от Обединените пътриоти, ако не искате законопроектът за опрощаването на дълговете на Главно мюфтийство да бъде приет, просто не се регистрирайте в деня, в който се приема", призова зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Червените напуснаха Народното събрание, а без патриотите трудно ще се събере кворум за старт на заседанието.

На този фон от Обединените патриоти ще внесат поправки между първо и второто четене в Закона за вероизповеданията. Те ще настояват да отпадне опрощаването на дълговете. Новината беше съобщена от председателя на групата Волен Сидеров, който е и председател на "Атака".

Срещу амнистията на мюфтийството вече нееднократно се обявиха и останалите две партии в малката коалиция във властта – ВМРО и НФСБ. От парламентарната група на "Воля" вече внесоха промени, с които спорния параграф отпада.

Само преди ден обаче шефът на депутатите от ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов категорично заяви, че остават зад позицията си за опрощаване на дълговете. На същото мнение е и премиерът Бойко Борисов. ДПС са двигатели на поправката, която е внесена от Цветанов и лидера на Движението Мустафа Карадайъ.

При пълна мобилизация ДПС и ГЕРБ имат 120 депутата. Тези на Обединените патриоти и Воля са 38. Дори цялата група на БСП да се върне в пленарната зала гласовете против стават 118.