Лидерът на БСП Корнелия Нинова влезе на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност с три предложения. Това съобщи самата тя на влизане на заседанието.

Темата на свикания от президента Румен Радев съвет е борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Нинова иска нов закон за борба с корупцията.

"В момента имаме един закон написан набързо, поправян четири пъти за година и половина", заяви лидерът на БСП.

По нейни думи трябват и правила за избор на двамата европейски прокурори, които ще работят у нас.

"Рискуваме те да бъдат посочени от определени кръгове", каза още Нинова.

Лидерът на БСП иска и промяна в правомощията на главния прокурор. Тя настоява да има съдебен контрол над неговите решения и ще настоява за широк диалог по темата.

"В момента няма как да променим конституцията", беше краткият коментар на лидерът на Атака и председател на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров по това предложение на Нинова.

Сидеров прояви лека ирония с темата на съвета - корупция по високите етажи на властта.

"Защо по високите етажи - там са таванските помещения", попита Сидеров.

Той допълни, че според него прокуратурата и ако по т.нар "Апартаментгейт", който взе четири оставки, се докаже законов проблем, обвинението ще предприеме действия.

"Не знам дали са нужни нови закони, нужни са нови хора. Ще стоя един час и ше си тръгна. Не очаквам решителен резултат", каза още лидерът на Атака.

Сидеров уточни, че ще си тръгне след час, защото има снимки на "Политическа академия" - предаването по партийната телевизия, с което Атака набира евродепутати.

Заседанието на КСНС се провежда на фона на малоброен протест пред президентството, насочен срещу цялата политическа система.