След като ГЕРБ излезе с декларация, в която остро разкритикува президента Румен Радев заради освиркванията на политици пред паметника на Левски, от БСП отговориха. В своя позиция депутатът Драгомир Стойнев обясни, че събитията от сряда трябва да се разделят на две – шествието, водено от държавния глава, и освиркването. Той е категоричен, че никой не може да забрани на президента да участва или да води шествия.

„Той е избран пряко от българските граждани. Има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва и да изразява тяхно мнение”, заяви Стойнев и допълни, че не приема и обидите по адрес на участниците в събитието.

„Неприсъщо е за народни представители и особено за политическа партия, която има амбицията да води тази страна, да се отнася с такова пренебрежение към български граждани”, допълни социалистът.

"Относно освиркванията – президентът призова да не се освиркват български политици на този ден. Уважаеми дами и господа, тук е въпросът, на който вие трябва да си отговорите – защо българските граждани ви освиркват. Тук вината не е нито в президентската институция, нито в БСП – вината я търсете във вас, уважаеми колеги", обърна се Стойнев към депутатите. И допълни: "Трябва да проумеем, че имаме голям проблем. Дано наистина ни проблесне, че този проблем зависи от нашето единение, когато става въпрос за национални приоритети. Нашият национален интерес не зависи от това колко силно можем да плюем някого, а как можем в трудни моменти да си подадем ръка".
 
Румен Радев също отговори на декларацията: "Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление". Президентът коментира темата в Русе, където присъства на честванията по повод 142 години от освобождението на града.