От ГЕРБ излязоха с остра декларация срещу президента Румен Радев и го обвиниха, че поругаването на паметта на Апостола на свободата е минало под патронажа на президента. Те го призоваха да се извини за "безпрецедентния гаф".

"Мястото, на което Апостола на свободата даде живота си за България, винаги е било място за обединение на българската нация. Вчера традицията паметта да бъде почетена със смирение и от всички, беше нарушена от българския президент. Организирана агитка от средите на БСП, заедно с полукриминали и маргинализирани наемници, извърши поругаване на паметта на Апостола на свободата. Тази безпрецедентна провокация премина под патронажа на президента на БСП Румен Радев“, каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка. Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, каза още Биков.

Според него, вместо да изпълнява задълженията си на държавен глава на всички българи, Радев е приел да бъде тартор на партийна агитка, пише Дарик. 

„Вчера той премина граница, от която няма връщане назад. За ПГ на ГЕРБ Радев ще остане такъв до края на мандата си. Вместо обединител на нацията, той се превърна в разединител на българския народ, който паратизира върху най-светите и сакрални реликви на националната ни памет“, заяви още Биков.

По думите му на третата година от мандата на президента, той "не е в състояние да предложи нищо, освен пошлост".