Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати писмо до лидера на БСП Корнелия Нинова, в което й напомни, че според правилника –  депутатите социалисти ще получават пари, дори и да не идват на работа. 

Посланието на парламентарната шефка е по повод вчерашните уверения на лидерката на Столетницата, че хората й не искат нито лев за времето, в което не ходят в пленарната зала или на заседанията на комисиите, в които членуват.

Въпреки нареждането на Нинова 16 депутати от БСП са взели пътни, а 19 - дневни командировъчни от общи 79 леви народни избраника, отчете пред медиите Караянчева.

Без заплати и служебни автомобили! Депутатите от БСП се отказват от тях с писмоТопката сега е у Цвета Караянчева - тя трябва да направи необходимите стъпки това да се случи

"Всеки народен представител има право да заявява дали иска да ползва командировъчни или дневни. Няма как да огранича това тяхно право, което им е дадено по правилник. Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой от групата "БСП за България" да направи законодателна инициатива е добре дошъл в Народното събрание", посочи тя.

По думите й това, че депутатите от БСП не посещават Народното събрание е проблем на парламентарната група на БСП.

Караянчева обясни още, че всеки народен представител може да заяви в писмена форма в бюджетната дирекция на НС, отдел "Заплати", начина на получаване на възнаграждението си. Ако е по банков път,  то той трябва да посочи и съответната бнкова сметка. Ако такова заявление липсва, заплатите се изплащат кеш в касата на парламента.

Ако пък народните браници не отидат да си вземат заплатата, тя им се трупа и ги очаква, когато се появят.

Сидеров смята че патриотичните разговори не са Симеонов: НФСБ извършва необходимите действия за самостоятелно явяване на евроизборите

Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров се възпротиви на правилника за работата и дейността на НСи настоя за спешни промени, които произлизат именно от бойкота на левицата.

По неговите сметки, а и по правилника, при отсъствие депутат получава 1/3 от възнаграждението си.

"Отделно се дават на депутатите едни представителни пари, които не са малко на месец. В момента какви са правилата – когато не ходиш на работа по неуважителни причини, дори и когато не ходиш цял месец, получаваш 1/3 от брутната заплата и 1/3 от представителните пари", каза той и уточни, че това най-вероятно надхвърля 1000 лв.

Сидеров попита кой в България не ходи на работа и взима 1000 лв.

"Това е една нелоша заплата за българските стандарти. Ние искаме това да отпадне", аргументира се той.