БСП настоява за оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори. На фона на оставката на земеделския министър Румен Порожанов червените обявиха, че рокадите в кабинета не променят нищо.

"За половин мандат половината Министерски с съвет е променен. По същество, това е признание за провал", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

По нейни думи седем от деветте оставки са подадени за съмнения за корупция. "Корупцията става етикет на това управление", каза още тя.

Червените настояват за промени в законодателството, така че да се промени модела за борба с корупцията.

"Няма как да има справедливост и борба с престъпността, ако няма равенство пред закона – от премиер до някой нападнал баба на село", обяви лидерът на БСП.

Червените настояват за няколко неща - европейска прокуратура, начело с Лаура Кьовеши, двамата европейски прокурори у нас да бъдат избирани от парламента и президента. От "Позитано" искат и нов закон за борба с корупцията. А на този фон искат и изменение, за което ще се наложи ремонт на Конституцията – намаляване на правомощията на главния прокурор. На фона на исканията си за законови промени, червените още не са решили дали ще се върнат в парламента.

"Ще разговаряме след 26 май и тогава ще ви отговоря", заяви Нинова.