БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме“ е по-вероятно да подкрепят кабинет на „Има такъв народ“. Това стана ясно от изявленията на Мария Капон от ИБГНИ и Явор Божанков от „БСП за България“ в ефира на БНТ.

"Гледайки програмата на ИТН - гледайки определени действия, които са по политики, по приоритети, смятам, че ние имаме много събирателни точки и можем да имаме общи приоритети. Въпросът е кой ще изпълнява тези приоритети и колко прозрачно ще е това пред обществото, каза Мария Капон.

Според нея двете парламентарни групи – на "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" трябва да подпишат споразумение, на което да се носи гаранция, добави тя.

"Това, което искат колегите от "Демократична България", ние трябва ясно да го заявим. Никой не може да ни плаши с избори. Защото едни скъпи избори са много по-евтини от едно лошо правителство. То може да открадне, да присвои или да направи много нарушения, които са много по-скъпи за българските граждани от едни избори", каза Мария Капон.

Тя подчерта, че "Изправи се БГ! Ние идваме!" има две червени линии - на ГЕРБ и ДПС.

Веднага след нея на стола срещу журналиста Георги Любенов седна депутатът от БСП Явор Божанков. Той заяви, че партията им и тази на ИТН имат много общи приоритети.

„Длъжни сме да опитаме България да има работещо правителство. Пламен Николов не е политик, това е плюс, от друга страна обаче, няма опит. Първо разговаряме за политики, след това чакаме целия състав на Министерския съвет. Очакваме и писмен ангажимент, а след това ще вземем решение дали подкрепяме или не“. Заяви Божанков.

По негови сметки над 90% от приоритетите на "Има такъв народ" и БСП се припокриват, което си е проличало и при разговорите между двете сили по отделните секторни политики. Той допълни още, че ИТН са направили отстъпка по предложение на БСП да бъде направена ревизия на действащото законодателство.

Според Явор Божанков не е добре да има още едни избори, с оглед и на предстояща COVID криза.