Премиерът Бойко Борисов видя връзка между проблемите с бежанците в Гърция и наближаващите избори в целия Евросъюз за нов европарламент от 23 до 26 май.

"Никак не ми харесав това, което се случва в Гърция с "Похода на надеждата". Това е точно в навечерето на евроизборите, във време, когато 95 на сто е намаляла миграцията. Това се прави умишлено, за да се вдигне темата миграция в Европа по време на избори". Това заявява Борисов по време на специална среща в Министерския съвет.

 

Министър-председателят събра вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, шефа на отбраната Богдан Боцев, вътрешния министър Младен Маринов и представители на службите. Причината за спешното заседание са проблемите с мигрантите в Гърция от последните дни. В социалните мрежи се появи призив за т.нар "Поход на надеждата", на които да тръгнат бежанците, настанени в центрове в Гърция, за да стигнат до Западна Европа.

Този призив доведе до струпване на хиляди бежавци край Солун, сблъсъци с полицията и използване на сълзотворен газ. В крайна сметка, напрежението вече стихва. Премиерът обаче настоява да се вземат допълнителни мерки, за да не се допусне проблем на наша територия. По негови думи границата с Турция се пази добре, но по гръцката има проблеми. "Насищаме с техника и хора, за да можем да си опазим държавата. Все пак трябва да имаме готовност, ако някъде пробият, да бъдат в пакет задържани, за да не разпръснат", дава инструкции Борисов. Той настоява още да се проверят центровете за бежанци у нас, да се вземат всики мерки, а разузнавателните и контраразузнавателните служби да следят внимателно ситуацията.